Σημαντική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος

AGROTES3Δια στόματος της Κομισιόν έρχεται η επιβεβαίωση για τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγροτική οικονομία, κυρίως εξαιτίας της στασιμότητας του όγκου γεωργικής παραγωγής, της αξίας της ενδιάμεσης ανάλωσης και των φόρων επί της παραγωγής.

Αυτό απαντά στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητή Γιώργο Παπαστάμκο, επικαλούμενη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε -κατά μέσο όρο- κατά 7% το 2011 στην ΕΕ συνολικά, ενώ στην Ελλάδα, ακολούθησε αντίθετη κατεύθυνση, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 5,6%.

Η αύξηση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το αποτέλεσμα της αύξησης στο εισόδημα των συντελεστών παραγωγής κατά 4% (λόγω της αύξησης στον δείκτη όγκου κατά 2% και στις πραγματικές τιμές κατά 5%) και της ήπιας μείωσης στις εισροές γεωργικής εργασίας (-3%). Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων, η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε την καθαρή εξαγωγική της θέση ως προς τα γεωργικά προϊόντα (με εμπορικό πλεόνασμα αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 12% σε σύγκριση με το 2010), στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση του εμπορικού πλεονάσματος από 374 σε 154 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρατηρούμενη μείωση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα οφείλεται σε πλείονες παράγοντες: πρώτον, ο όγκος της γεωργικής παραγωγής το 2011 παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος (+0,3%), ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής σε πραγματικούς όρους, η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 1% στις τιμές εκροών, και στις αμετάβλητες εισροές γεωργικής εργασίας. Δεύτερον, η αξία της ενδιάμεσης ανάλωσης αυξήθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 9%, λόγω της αύξησης κατά 11% στις τιμές, ενώ ο όγκος παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 2010. Οι πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις των τιμών παρατηρήθηκαν στις ζωοτροφές (κατά 14%), την ενέργεια και τα λιπαντικά (κατά 17%), και τα λιπάσματα (κατά 5%). Τρίτον, οι φόροι επί της παραγωγής αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 39%), ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμειναν -κατά μέσο όρο- αμετάβλητοι.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Παπαστάμκος δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας διαπραγμάτευσης που αφορά στο μέλλον, στην επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου. Δίνουμε εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάχη οπισθοφυλακής για έναν ισχυρό προϋπολογισμό της ΕΕ υπέρ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τη δοκιμαζόμενη ελληνική γεωργική οικονομία δεν την υποβοηθούν εξαγγελίες ποσοτικού περιεχομένου, προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Αντί για ένσκοπες ποσοτικές εξαγγελίες, καλό θα ήταν το εθνικό σύστημα δράσης να προπαρασκευάσει τις ελληνικές διαπραγματευτικές θέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ