Σημαντική μελέτη για τη συσχέτιση παχυσαρκίας και καρκίνου

meleti karkinos

meleti karkinos

Μία νέα μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Imperial και Ιωαννίνων, συνέλεξε και αποτίμησε κριτικά όλα τα τεκμήρια της διεθνούς βιβλιογραφίας για τη συσχέτιση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο.

Αφού αξιολόγησε περισσότερες από 2.000 δημοσιευμένες μελέτες για 36 τύπους καρκίνου, κατέληξε πως ισχυρά τεκμήρια συσχέτισης υπάρχουν για 11 καρκίνους (οισοφάγου, στομάχου, παχέος εντέρου, χοληδόχου κύστης, χοληφόρων αγγείων, νεφρών, παγκρέατος, μαστών, ενδομητρίου, ωοθηκών και μυελού των οστών).

Συσχετίσεις μπορεί να υπάρχουν και για άλλους καρκίνους, αλλά η βιβλιογραφία είναι προς το παρόν ασαφής.
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal, είχαν σημαντικό ρόλο η Δρ. Μαρία Κύργιου του Πανεπιστημίου Imperial και ο Δρ. Κώστας Τσιλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συμμετείχαν επίσης ο κ. Γιώργος Μαρκοζάννες, διδακτορικός φοιτητής του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Δρ. Ευάγγελος Παρασκευαΐδης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η πρόληψη της αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της ενηλίκου ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ