Σημαντική αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων το πεντάμηνο

aerodromio aeroplano

Σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης καταγράφηκε από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Πρόκειται για τους μήνες όπου γίνονται και οι πτήσεις τσάρτερ κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο διακινήθηκαν, κατά την περίοδο αυτή, συνολικά 73.143 επιβάτες, έναντι των 49.378 την περσινή χρονιά, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης της τάξης του 48,1%.

Η σταθεροποίηση της θερινής τουριστικής σαιζόν, η επανένταξη του δρομολογίου του Billund, οι υψηλές πληρότητες των εσωτερικών δρομολογίων των Ιωαννίνων με την Αθήνα, οι σκανδιναβικές πτήσεις της Apollo, η σύνδεσης με την Ιταλία καθώς και η έναρξη των απευθείας πτήσεων από/προς το Τελ Αβίβ, αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες για τη θεαματική αύξηση των αφίξεων στο διεθνές αεροδρόμιο Ιωαννίνων, προσθέτοντας περί τις 24.000 κινήσεις επιβατών σε σχέση με το 2022.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εισερχόμενων τουριστών από τις σκανδιναβικές χώρες, συντέλεσε το αλματώδες άνοιγμα της αλβανικής τουριστικής αγοράς, κυρίως στα νότια της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει πως το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αποτελεί ένα υπερπεριφερειακό αεροδρόμιο, που σε συνδυασμό με τα σύγχρονα οδικά δίκτυα, εξυπηρετεί μια μεγάλη ακτίνα ενδιαφέροντος.

Ακόμη, πιο θεαματική είναι η αύξηση στις κινήσεις αεροσκαφών (προσγειώσεις & απογειώσεις) για το ίδιο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2023 καταγράφηκαν συνολικά 1860 κινήσεις, έναντι των 1043 κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας ποσοστό αύξησης της τάξης του 78,3%.

Εκτός από την άνοδο της αεροπορικής κίνησης και της γενικής αεροπορίας που καταγράφηκε φέτος στο αεροδρόμιο, σημαντικό ρόλο στην άνοδο των κινήσεων επιτέλεσε η λειτουργία της σχολής πιλότων EpirusAviation, η οποία δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, με αξιοσημείωτη εντατικοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος κατά το φετινό καλοκαίρι.

Γίνεται σαφές πως το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αποτελεί μια σημαντική υποδομή για την οικονομία της Ηπείρου, το οποίο μπορεί να επιφέρει πολλαπλάσια έσοδα στο μέλλον, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για τη στήριξη και την ανάπτυξή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ