Σήμα κινδύνου από τους Δήμους για το ενεργειακό κόστος

agora maggelou

Σήμα κινδύνου για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης) εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε «μείζον πρόβλημα για όλους τους δήμους της χώρας» το ενεργειακό κόστος. «Ξεκάθαρα, δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους δήμους ούτε στις ΔΕΥΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχθεί ουσιωδώς, αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας. Και δυστυχώς από τις μέχρι τώρα συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τους αρμοδίους, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει κατανοητό το οικονομικό κενό που αντιμετωπίζουμε». ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. «Προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας. Μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους δήμους –και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα– να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10%, αλλά έως και 80%», είπε.

Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στο θέμα της παράτασης του ωραρίου στα σχολεία, σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ χαιρέτισε την πρωτοβουλία που διευκολύνει και καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας προκειμένου να έχουν τα παιδιά μια εκπαιδευτική απασχόληση. «Ομως», τόνισε, «αυτή η επέκταση ωραρίου φέρνει και επιπλέον δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό καθαριότητας».

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε την ΚΕΔΕ ότι τα κόστη θα καλυφθούν. «Επιπλέον κόστη καθαριότητας υπήρχαν και στο παρελθόν και καλύφθηκαν από τα ταμεία των δήμων. Φέτος όμως αυτό είναι αδύνατο να γίνει σε μια περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ