Σφοδρές αντιδράσεις για το καταφύγιο του Παντοκράτορα

PANTOKRATORAS2Ένα μεγάλο όχι στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα είπαν η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον κ. Νίκο Λιβιεράτο μέλος της Πρωτοβουλίας ο οποίος υπογράμμισε πως αν γίνει το καταφύγιο, όπως είναι σχεδιασμένο θα έχει τεράστιες συνέπειες για την περιοχή.

Θύμισε τους αγώνες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν και τόνισε πως όπως τότε έτσι και τώρα στόχος των κινητοποιήσεων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου.

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν με βάση τα στοιχεία της μελέτης του έργου ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για αλιευτικό καταφύγιο αλλά ως μαρίνα μεγάλων σκαφών και σκαφών αναψυχής.

Να σημειωθεί ότι για την κατασκευή θα γίνουν εκτεταμένοι εκβραχισμοί, για τη δημιουργία λιμενολεκάνης 4.700 τετραγωνικών μέτρων, εκβαθύνσεις αυτής αλλά και του διαδρόμου πρόσβασης, βάθους 3-4 μέτρων, σε μια περιοχή που τα βράχια είναι το χαρακτηριστικό, φυσικό της πλεονέκτημα.

Η μελέτη προβλέπει κυματοθραύστη 165μ. μήκος και ύψος 3,5μ., πάνω από την επιφάνεια του νερού. Ο ωφέλιμος χώρος σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας θα μπορεί να εξυπηρετήσει 60 επαγγελματικά, 10 ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη και 2-4 γρι-γρι και μηχανότρατες.

Εναντίον του συγκεκριμένου έργου, έχουν κινητοποιηθεί εκατοντάδες κάτοικοι της Πρέβεζας, όπως η «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας πού έχει συγκεντρώσει πάνω από 1000 υπογραφές κατά του έργου, η Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου, η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΠΡΕΒΕΖΑ” και πολλοί άλλοι φορείς. Κάτοικοι της Πρέβεζας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά της κατασκευής του έργου, η απόφαση του οποίου δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, έχει ξεκινήσει όχι απλώς την εγκατάσταση εργοταξίου και τη διάνοιξη δρόμου, αλλά προχωρεί και στις προπαρασκευαστικές εργασίες όπως, εκβραχισμούς και εκβαθύνσεις, παρ’ ότι εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης ακυρώσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ