Σφάλματα και παραλείψεις στους δασικούς χάρτες στην Άρτα

DASIKOI IOAN3

Ο Βουλευτής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερακκάκη, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πε Άρτας, από σφάλματα και παραλείψεις κατά την Προανάρτηση του Κτηματολογίου αλλά και από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Πιο συγκεκριμένα,αναφέρει ότι διαρκώς διαπιστώνονται, πολλά σφάλματα και ελλείψεις στη δήλωση των δασικών εκτάσεων της ΠΕ Άρτας,με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το ιδιοκτησιακό καθεστώς για χιλιάδες ιδιοκτήτες, πολίτες, αγρότες και επενδυτές. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι με την Προανάρτηση του Κτηματολογίου απορρίπτονται δικαιώματα πολιτών επί εκτάσεων, χωρίς αιτιολόγηση, και πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται  στην  εσφαλμένη δήλωση δασικών εκτάσεων στο Κτηματολόγιο, η οποία δεν συμφωνεί με τους ήδη αναρτημένους Δασικούς Χάρτες.

Τονίζει ότι εξαιτίας της κατάστασης αυτής, ολόκληροι οικισμοί της ΠΕ Άρτας εμφανίζονται στο Κτηματολόγιο ως δασικές εκτάσεις, γεωτεμάχια, που εμφανίζονται ως μη δασικά στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, εμφανίζονται ως δασικά στην Προανάρτηση του Κτηματολογίου αλλά και κληροτεμάχια χαρακτηρίζονται  ως δασική έκταση, καίτοι δόθηκαν από το ίδιο το Κράτος στους πολίτες εδώ και δεκαετίες, και το Κράτος έχει όλα τα σχετικά στοιχεία γι’ αυτά ( συντεταγμένες κλπ)

Υπάρχουν περιπτώσεις απόρριψης του συνόλου των δικαιωμάτων, με εμφάνιση λευκής σελίδας, ενώ δεν εμφανίζονται ούτε τα τοπογραφικά σχέδια και άλλα συνοδευτικά έγγραφα ( πχ τίτλοι ιδιοκτησίας).

Επίσης, σημειώνει, ότι η προβλεπόμενη διαδικασία επανεξέτασης ,εντός προθεσμίας 45 ημερών από την Προανάρτηση, είναι  και  χρονοβόρα αλλά  και δαπανηρή, σε βάρος των πολιτών, που ουδεμία ευθύνη φέρουν για τα λάθη και τις παραλείψεις αυτές αλλά και  για τη διόρθωσή τους. Ενώ παράλληλα, οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα λάθη που περιέχει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Ο κ. Γκόκας, επισημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με έξοδα, ούτε με αδικαιολόγητη ταλαιπωρία.

Παράλληλα, τονίζει ότι τα λάθη που ήδη περιέχει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών,δημιουργούν προβλήματα σε ολόκληρους οικισμούς, και σε ιδιοκτήτες, σε κτηνοτρόφους και αγρότες, αφού οι εκτάσεις αυτές συνδέονται με επιδοτήσεις και ενισχύσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις αφού δυσχεραίνουν κάθε επενδυτική προσπάθεια.

Επίσης , αναφέρεται στα γενικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως η ελλιπής και προβληματική πληροφόρηση του ηλεκτρονικού συστήματος Προανάρτησης Κτηματολογίου, αλλά και στα προβλήματα λειτουργίας των σχετικών Υπηρεσιών στην ΠΕ Άρτας, αφού το Κτηματολογικό Γραφείο Άρτας λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό αλλά και η Δασική Υπηρεσία,θα πρέπει  να ενισχυθεί με προσωπικό, ώστε να  σηκώσει το βάρος του έργου που έχει να φέρει  εις πέρας.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι οι πολίτες της ΠΕ Άρτας, είναι ανάστατοι, ανήσυχοι και σε σύγχυση με όσα προκύπτουν από την Προανάρτηση του Κτηματολογίου και την Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. Κάποιοι δε, δεν έχουν ελέγξει ακόμη τις δηλώσεις τους, όπως συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας και ιδίως οι κάτοικοι του ορεινού όγκου της ΠΕ Άρτας.

Για  όλους τους ανωτέρω λόγους  ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειές τους:

•             Για την άμεση επίλυση των λαθών και των παραλείψεων της Προανάρτησης του Κτηματολογίου , και μάλιστα χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των συμπολιτών μας.

•             Για τη διαδικασία νέας επεξεργασίας του Κτηματολογίου, με βάση τους νέους Δασικούς Χάρτες και την εν συνεχεία  νέα Προανάρτηση με νέες προθεσμίες,

•             Για το χρόνο ολοκλήρωσης της αναθεώρησης των δασικών χαρτών της χώρας και την ταύτισή τους με το Κτηματολόγιο,

Επίσης ρωτά τους  αρμόδιους Υπουργούς:

•             Αν θα αποκατασταθεί η αδικία για τους αναμορφωμένους Δασικούς Χάρτες με νομοθετική ρύθμιση,

•             Αν θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο υποβολής αντιρρήσεων λόγω της πανδημίας,

•             Αν θα ελαχιστοποιηθεί η  οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, με την επιστροφή των παραβόλων για τις περιπτώσεις λαθών της Διοίκησης,

•             Αν θα διευκολυνθούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και επενδυτές, ώστε να προχωρούν οι διαδικασίες χαρακτηρισμού κατά προτεραιότητα, και τέλος

•             Αν θα προχωρήσουν στην ενημέρωση όσων πολιτών έχουν εκτάσεις με χαρακτηρισμό δάσους ή δασικής έκτασης, πριν την κύρωση των Χαρτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ