Σεισμική έξαρση στην Ήπειρο-  44 σεισμοί σε λίγες ώρες– Τι καταγράφει ο σταθμός των Ιωαννίνων

seismografos

Αυτή είναι η εικόνα που δίνει ο σεισμογράφος των Ιωαννίνων το τελευταίο 24ωρο ενδεικτική της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Ο σεισμογράφος λειτουργεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και όπως αποτυπώνεται πήρε φωτιά από το πρωί της Παρασκευής.

Οι έντονες χρωματικές αποκλίσεις αποτυπώνουν τα 4,5 Ρίχτερ και την ακατάπαυστη σεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε

Η πυκνότητα των κυματομορφών επιβεβαιώνει ότι δεν είχαμε απλώς μερικούς σεισμούς, αλλά μια διαρκή σεισμική διέγερση. Οι μικρές, συνεχόμενες “ακίδες” είναι οι δεκάδες μικροί σεισμοί που ακολούθησαν.

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και εκτιμά ότι σε λίγα 24ωρα θα έχει πλήρη εικόνα για την εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ανάλυση των τελευταίων δεδομένων, η περιοχή της Ηπείρου συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος της εγχώριας σεισμικότητας, με το 65% των συνολικών δονήσεων της χώρας να εντοπίζεται δυτικά και νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Το χρονικό της δραστηριότητας

Η δραστηριότητα παρουσίασε χαρακτηριστικά «σμηνοσειράς» (earthquake swarm), ξεκινώντας δυναμικά το πρωί της 20ης Μαρτίου.

Η πιο κρίσιμη περίοδος καταγράφηκε το μεσημέρι της 20ης Μαρτίου, μεταξύ 11:00 και 12:30 τοπική ώρα, όταν σημειώθηκαν οι δύο ισχυρότερες δονήσεις των 4,5 Ρίχτερ (αναθεωρημένο μέγεθος από το Γεωδυναμικό) που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην πόλη των Ιωαννίνων.

Τα ακτινογραφία των 44 σεισμών

Από την αναλυτική επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  • Συγκέντρωση: Το επίκεντρο εντοπίζεται σε μια περιοχή 20-25 χιλιομέτρων δυτικά-νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων, επηρεάζοντας άμεσα και την περιοχή της Θεσπρωτίας.
  • Εστιακό Βάθος: Οι σεισμοί χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα επιφανειακοί, με μέσο βάθος μόλις 6,8 χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί ακόμα και οι δονήσεις μικρότερου μεγέθους έγιναν έντονα αισθητές από τους πολίτες.
  • Μεγέθη: Παρά την πληθώρα των δονήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία (86%) παρέμεινε κάτω από τα 3 Ρίχτερ, λειτουργώντας πιθανότατα ως εκτόνωση της ενέργειας του ρήγματος.

Η δραστηριότητα συνεχίστηκε με φθίνουσα ένταση μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.