Σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο για φυσικό αέριο

xartis ereunon

Έρχονται νέες σεισμικές έρευνες σε θαλάσσια blocks που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο σε πετρελαϊκές εταιρείες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο θαλάσσιο block 2 που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος, η Energean, εντολοδόχος της κοινοπραξίας με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ξεκίνησε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών.

Πέραν αυτού, όπως αναφέρουν πηγές, η κυβέρνηση και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με τη νορβηγική εταιρεία PGS προκειμένου να προετοιμάσουν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης, «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά». Η TotalEnergies, εντολοδόχος της κοινοπραξίας που έχει συστήσει με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη μίσθωση των δύο blocks, έχει κάνει γνωστή στην κυβέρνηση την πρόθεση της να μη συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα. Πηγές θέλουν και την ExxonMobil να ακολουθεί παρόμοια με τους Γάλλους τακτική.

Η κυβέρνηση με την ΕΔΕΥ σχεδιάζουν τη διενέργεια σεισμικών τη χειμερινή περίοδο του 2022-2023 στις δύο παραχωρήσεις της Κρήτης ώστε να έχουν ένα ακόμη δέλεαρ για την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις έρχονται ως συνέχεια της κυβερνητικής απόφασης για την επανεκκίνηση των ερευνών εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας, επιδιώκοντας την αξιοποίηση των εγχώριων πόρων υδρογονανθράκων για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της αγοράς θέλουν να έχουν γίνει παρασκηνιακές επαφές για την προσέλκυση επενδυτών στο ελληνικό upstream. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι η ιταλική Eni, η Shell, η Chevron και η Equinor.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ