Σε βάθος… πολλών χιλιομέτρων οι ελπίδες για ανάπτυξη της Ηπείρου

EREYNES– Διπλάσιοι πόροι από το ΕΣΠΑ στα κοιτάσματα μαύρου χρυσού

Σημαντικά, άμεσα και έμμεσα θα είναι τα οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κοινωνίες των περιοχών όπου θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις για τον εντοπισμό κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Οι ελπίδες για την ανάπτυξη της Ηπείρου την ώρα που η οικονομική κρίση πλήττει με πρωτοφανή ένταση την περιοχή, φαίνεται ότι κρύβονται με βάθος χιλιομέτρων.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 250 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό κόλπο και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ποσό που αναλογεί στην τοπική αυτοδιοίκηση από την εκμετάλλευση ενός μόνο κοιτάσματος, στον Πατραϊκό Κόλπο, που εκτιμάται σε 200 εκατ. βαρέλια, θα είναι 2 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας. Δηλαδή διπλάσιο από τα κονδύλια των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (δημόσια δαπάνη) για Πελοπόννησο, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Μανιάτης, σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, όπως π.χ. στην Ήπειρο (κοίτασμα της τάξης των 50-80 εκατ. βαρελιών), η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του βιομηχανικού τομέα της περιφέρειας (πλην κατασκευών) σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% (από 480 εκατ. € σε 670 εκατ. €) και για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών.

Στο όφελος αυτό θα πρέπει να προστεθεί η θετική επίδραση στην απασχόληση και στο εισόδημα : για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των Υ/Α δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία και για κάθε 1 € εισοδήματος που αποκτάται άμεσα από τον κλάδο Υ/Α, δημιουργείται εισόδημα 1-2 € σε εργαζόμενους σε άλλους κλάδους.

«Προϋποθέσεις επιτυχίας είναι η αυστηρότητα στα χρονοδιαγράμματα, ο ρεαλισμός, η γνώση, ο πατριωτισμός και το πάθος. Οι δυνάμεις του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας θα μας οδηγήσουν να πάμε ακόμη ταχύτερα, ακόμη ψηλότερα, ακόμη δυνατότερα. Το στοίχημα είναι μεγάλο, όμως μπορούμε να το κερδίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ