Σε τροχιά ολοκλήρωσης οι ανασκαφές στη Γιτάνη

GITANH_MPENOSΕπίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων, πραγματοποίησαν σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, ο Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς, και ο Πρόεδρος του Σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”, το οποίο έχει “υιοθετήσει” το θέατρο Στ. Μπένος.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, παρουσία και της υπέυθυνης αρχαιολόγου της ανασκαφής κας Καλλιόπης Πρέκα αλλά και του προϊσταμένου της ΛΒ Εφορίας Προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων κ. Σουέρεφ, ανακοινώθηκε ότι το ανασκαφικό έργο, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης και πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες αρχιτεκτονικές, τοπογραφικές, στατικές και γεωλογικές μελέτες ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των τριών κεντρικών κερκίδων του θεάτρου και του σκηνικού οικοδομήματος.

Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι να εκπονηθούν όλες οι απαιτούμενες μελέτες ώστε το έργο να καταστεί ώριμο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι για την αποκατάσταση αυτού του τμήματος του Θεάτρου θα απαιτηθεί περίπου 1 εκ. ευρώ.

Τόσο ο Αντιπεριεφερειάρχης Θεσπρωτίας, όσο και ο Δήμαρχος Φιλιατών τόνισαν ότι θα συνδράμουν προς την κατεύθυνση εκπόνησης των απαραίτητων μελέτών, ενώ ο κ. Μπένος σημείωσε ότι το “ΔΙΑΖΩΜΑ” με τον “κουμπαρά” που διαθέτει, θα χρηματοδοτήσει την τοπογραφική μελέτη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως είναι γνωστό, ήδη έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με την ΛΒ’ Εφορία Αραχαιοτήτων και χρηματοδοτεί τις τρέχουσες ανασκαφικές εργασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ