Σε προτεραιότητα από την Περιφέρεια το φράγμα Κομποτίου

fragma kompoti

Τον φάκελο για την κατασκευή του φράγματος Κομποτίου ετοιμάζει η Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να υποβληθεί στην πρώτη προκήρυξη που ετοιμάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αρδευτικά έργα σε όλη την χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί παλιότερα, πρόκειται για αρδευτικό φράγμα με ανώτατο ύψος ταμιευτήρα τα 199 μέτρα, με συνολικό εμβαδόν λίμνης στη στάθμη στέψης υπερχειλιστή 767 στρέμματα και λεκάνη απορροής 61 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η συνολική αρδευτική περίμετρος ανέρχεται σε 45.800 στρέμματα περιλαμβάνοντας εκ- τάσεις από τα όρια του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη έως τα όρια του Μενιδίου. Η καθαρή αρδευόμενη έκταση ανέρχεται σε 29.900 στρέμματα, κάτι που σύμφωνα με την μελέτη θα επιτυγχάνεται με κατάντη του φράγματος οκτώ δεξαμενές που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη πίεση νερού, καθόσον η άρδευση αφορά σε ανισοϋψή εδάφη.

Ο συνολικός όγκος ταμιευτήρα ανέρχεται σε 16,3 Χ 106 κυβικά μέτρα και η κατώτατη στάθμη υδροληψίας του είναι στα 169,5 μέτρα. Οι ετήσιες ανάγκες άρδευσης που συνολικά θα εξασφαλίζει το δίκτυο θα ανέρχονται σε 11.545.100 κυβικά νερού, ενώ η οικολογική παροχή που προβλέπει είναι 300 λίτρα το δευτερόλεπτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αρδευτικό αποτελεί αίτημα πολλών δεκαετιών για την περιοχή αυτή, η οποία είναι κυρίως ελαιοπαραγωγός έκταση και μάλιστα καλλιεργείται η αναγνωρισμένη κονσερβολιά Άρτας που έχει πιστοποιηθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).