Σε ποιες περιοχές της Ηπείρου καταγράφηκαν υψηλές τιμές σωματιδίων

kapnos ioannina

Στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε με την μεταφορά καπνού κυρίως από την Θράκη, παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος- Παράρτημα Ηπείρου.

Το φαινόμενο ήταν έντονο την Τρίτη ενώ την Τετάρτη καταγράφηκαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Ο Σύλλογος χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της ΠΑΝΑΚΕΙΑ (ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ) παραθέτει τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (μg/m3) στην περιοχή της Ηπείρου και χαρακτηρίζει τη συνθήκη ως «Ανθυγιεινό» αφού ξεπερνά την συγκέντρωση των 150 μg/m3 για αρκετή ώρα. Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 κινούνται σε όλες τις περιοχές τις Ηπείρου πάνω από το επιτρεπτό ανθρώπινο όριο έκθεσης των 25 μg/m3 (https://environment.ec.europa.eu/topics/air_en).

Πιο συγκεκριμένα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (μg/m3) ανά περιοχή σημειώθηκαν:

Άρτα: 205,7 (μg/m3)

Ιωάννινα Ανατολή: 186,1 (μg/m3)

Ιωάννινα Κέντρο: 174,8 (μg/m3)

Πέρδικα Θεσπρωτίας: 181,8 (μg/m3)

Ο Σύλλογος ΜΗΠΕΡ, έχοντας αίσθημα ευθύνης απέναντι στη κοινωνία, θέλοντας να συμβάλει στην σωστή διαχείριση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη προφύλαξη της δημόσιας υγείας, συστήνει την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την άμεση ενημέρωση των πολιτών από τις Αρμόδιες Αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ