Σε πλήρη λειτουργία θα είναι ως το τέλος του Σεπτεμβρίου η νέα μονάδα του βιολογικού καθαρισμού, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα που ολοκληρώθηκαν στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Η σύμβαση για την κατασκευή του νέου βιολογικού είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2021 και ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 17 εκατομμύρια. Η μονάδα είναι σε δοκιμαστική λειτουργία εδώ και μερικούς μήνες και η μεγάλη μέρα για την πλήρη λειτουργία φτάνει κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν συνδέσεις νέων περιοχών.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε γνωστό πως ως το τέλος του μήνα θα είναι σε πλήρη λειτουργία η μονάδα και παράλληλα κατέθεσε την απόφαση της επιχείρησης για την τιμολογιακή πολιτική προκειμένου να γίνουν οι νέες συνδέσεις.
Η ΔΕΥΑΙ θα επιβάλλει τέλος διαχείρισης φακέλου ενώ ο κ. Παπαδιώτης έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει από το κεντρικό κράτος και «εξοικονομώ αποχέτευσης» το οποίο θα επιδοτεί τα νοικοκυριά που θα συνδέονται με μονάδα βιολογικού καθαρισμού.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΥΑΙ την οποία επικύρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις νέες συνδέσεις οι τιμές είναι οι ακόλουθες:
-Για οικοδομές μέχρι 150 τετραγωνικά, εκατό ευρώ
-Για οικοδομές από 151 μέχρι 250 τετραγωνικά, 150 ευρώ
-Για οικοδομές άνω των 251 τετραγωνικών, 200 ευρώ.
Στην φάση αυτή θα μπορέσει να συνδεθεί όλη η περιοχή από το Νεοχωρόπουλο ως το αεροδρόμιο όπου το αποχετευτικό δίκτυο είναι ολοκληρωμένο.
Σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της εγκατάστασης, με την ολοκλήρωση και των υποδομών δικτύων αποχέτευσης, θα μπορούν να οδηγηθούν στην νέα μονάδα τα αστικά λύματα των περιοχών του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων του Νομού Ιωαννίνων.
Πρόκειται για τα αστικά λύματα της πόλης των Ιωαννίνων και των οικισμών Σταυρακίου, Εξοχής, Άμμου Μαρμάρων, Κάτω Μαρμάρων, Καρδαμιτσίων, Ολυμπιάδας, Τσιφλικόπουλου, Νεοχωρόπουλου, Κάτω Νεοχωρόπουλου, Δροσιάς – Πεντέλης και της περιοχής των Σεισμόπληκτων της λεκάνης του ρέματος Λαγκάτσι της Δ.Ε. Ιωαννιτών, των οικισμών Ανατολής, της Νήσου, Πεδινής, Κατσικά, Περάματος, Αμφιθέας, Κρύας, Αγ. Μαρίνας, καθώς και Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας, Ακόμη, τα βοθρολύματα της ευρύτερης περιοχής εξυπηρέτησης της εγκατάστασης και τα υγρά απόβλητα των βιοτεχνικών – βιομηχανικών μονάδων της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, μετά από κατάλληλη προεπεξεργασία.
Στον σχεδιασμό και προγραμματισμό της ΔΕΥΑΙ εντάσσονται μια σειρά οικισμών που πρόκειται να συνδεθούν και είναι οι οικισμοί Βασιλικής, Δροσοχωρίου, Καστρίτσης, Κουτσελίου, Λογκάδων, Μουζακαίων, Ηλιοκαλής, Πλατανιάς της Δ.Ε. Παμβώτιδος, και τους οικισμούς Μπάφρας και Νεοκαισάρειας του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και οι οικισμοί Αγ. Ιωάννου, Βουνοπλαγιάς, Ζωοδόχου, Ροδοτοπίου και Γαρδικίου του Δήμου Ζίτσας.