Σε Περιφέρεια και Δήμο ο Ευρωπαίος Επίτροπος

epitropos kaxri

epitropos kaxri

Η διαχείριση του προσφυγικού ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις συναντήσεις που είχε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη.

Ο Επίτροπος κατά τις συναντήσεις που είχε στο Δήμο, ενημερώθηκε για τον τρόπο με τον οποίο έχει καταφέρει να διαχειριστεί μέχρι σήμερα το ζήτημα του προσφυγικού ο Δήμος αποδίδοντας μάλιστα τα εύσημα του για την συνολική προσπάθεια που έχει γίνει ,παρά τους κατά καιρούς αιφνιδιασμούς με τους όποιους βρέθηκε αντιμέτωπος.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε μάλιστα ως πρότυπο τη δουλειά που έχει γίνει εκ μέρους του Δήμου, ενώ δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει από τη μεριά του τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από τον Δήμο το επόμενο διάστημα γύρω από το θέμα αυτό.

Το σημαντικότερο απ’ αυτά τα αιτήματα έχει να κάνει με την χρηματοδότηση, μέσα από τις προβλεπόμενες από την Ε.Ε. διαδικασίες, έργων ανακαίνισης – αναπαλαίωσης κτιρίων που σήμερα βρίσκονται εγκαταλειμμένα προκείμενου να δημιουργηθούν εστίες πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού.

Στόχος είναι, μέσα από κοινές δράσεις με την κοινωνία των Ιωαννίνων, οι χώροι να χρησιμοποιηθούν τόσο από τους πρόσφυγες – για όσο διάστημα διαρκέσει η παραμονή τους- όσο και από τους κατοίκους του Δήμου.
Να τονιστεί στο σημείο αυτό, πως ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τις διεθνείς Οργανώσεις, τις πιστοποιημένες Μ.Κ.Ο και τις εθελοντικές ομάδες έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που βασίζεται στη μακρά φιλοξενία των προσφυγών και όχι –τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- της άμεσης ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία, με δεδομένο πως η συντριπτική πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από τη χώρα μας.

Τόσο ο κ. Μπέγκας όσο και ο κ. Κολόκας, ενημέρωσαν τον Επίτροπο για το σχεδιασμό που υπάρχει σχετικά με την διαδικασία ενοικίασης διαμερισμάτων, θέτοντας όμως παράλληλα το ζήτημα της δημιουργίας μιας δομής για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα καθώς και τη σημασία που έχει για την περιοχή μας, εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της κάθε είδους εκμετάλλευσής τους.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Θέματα που αφορούν δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συζήτησαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. κ. Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Περιφέρεια.

Μετά τη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γιούλα Μητροκώστα-Βασίλης Παπαχρήστου και ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Σιώλος, ο Επίτροπος της Ε.Ε. δήλωσε τα εξής:

“Είχαμε μια ουσιαστική, γόνιμη και πρακτική συζήτηση σε θέματα που αφορούν την Περιφέρεια, και τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αρχές. Επικεντρωθήκαμε στα θέματα πολιτικής προστασίας, που είναι και η αρμοδιότητά του (Περιφερειάρχη), και ειλικρινά με έχει εντυπωσιάσει η δυνατότητα της Περιφέρειας Ηπείρου στα θέματα πολιτικής προστασίας. Αποτελεί – θα έλεγα- και από την ενημέρωση που μου έγινε ένα πρότυπο και είναι εξαιρετικό διότι παρ’ όλα τα κακά που ακούγονται καμιά φορά για ελληνικές υπηρεσίες, εδώ λειτουργεί ένα θαύμα το οποίο θα πρέπει να αναφέρουμε.

Κάτι που άκουσα επίσης και με ικανοποίησε, είναι η προσπάθεια που γίνεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ένα ποσό 65 εκ ευρώ. Ήδη η Περιφέρεια ετοιμάζεται με δύο εκ. ευρώ μόνο, να μοχλεύσει κεφάλαια μέχρι να φτάσουν τα 65 εκ. Αυτά είναι που χρειάζονται και αυτά είναι που μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπως είναι η Περιφέρεια της Ηπείρου, και να έχουμε χειροπιαστό αποτέλεσμα με τις τοπικές κοινωνίες. Νομίζω ότι είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να το αναφέρουμε προς αξιοποίηση και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Περιφέρεια Ηπείρου για αυτό”.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, χαρακτήρισε “μεγάλη τιμή” την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην έδρα της Περιφέρειας, τον οποίο, όπως πρόσθεσε, τον ενημέρωσε για ζητήματα που αφορούν την πολιτική προστασία. “Έγινε ευρεία συζήτηση. Αναφερθήκαμε στις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει μέσα από προγράμματα της Ε.Ε., και ιδίως σε αυτά που γίνεται μόχλευση κεφαλαίων., πρωτοβουλίες που είναι έξω από τα συνηθισμένα που γνωρίζουμε”, συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ