Σε παγκόσμια πρεμιέρα κοντσέρτο από τον Βασίλη Κώστα

kostas staurou

Πρωτοπόρος και πάλι ο βραβευμένος λαουτίστας και συνθέτης Βασίλης Κώστας, μας εντυπωσιάζει με το project του «Kalesma» παντρεύοντας για πρώτη φορά το λαούτο με ορχήστρα δωματίου.

Επίσημος προσκεκλημένος του συνόλου Chatterbird στο Nashville των Η.Π.Α., ο Βασίλης Κώστας θα παρουσιάσει το «Kalesma» σε μια μοναδική συναυλία στις 29 Απριλίου 2022 στον ιστορικό χώρο Nashville Parthenon.

Το «Kalesma» αναφέρεται σε πρωτότυπες συνθέσεις του Βασίλη ενορχηστρωμένες για λαούτο και ορχήστρα μουσικής δωματίου, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη συναυλία, με ρεπερτόριο μουσικό υλικό από την ελληνική παραδοσιακή, σύγχρονη και τζαζ μουσική. Ο αυτοσχεδιασμός, η έμφαση στη μελωδία όπως και το στοιχείο του ρίσκου αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο στη δουλειά του, η οποία βασίζεται στην αναδημιουργία των ίδιων των συνθέσεων σε πραγματικό χρόνο επί σκηνής.

Οι συνθέσεις διασκευάστηκαν για την ορχήστρα Chatterbird από τον Gilad Barakan. Στη συναυλία θα συμμετέχει και ο εξαιρετικός drummer Noam Israeli.

«Είναι τιμή μας να φέρουμε τον Βασίλη Κώστα στο Nashville για την πρεμιέρα του project “Kalesma”», δήλωσε η Celine Thackston, Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Chatterbird. «Η καλλιτεχνία του και η αριστοτεχνική κατανόηση του λαούτου φέρνει μια μοναδική μουσική φόρμα στο Nashville και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε μαζί του».

Ο Βασίλης Κώστας, καταξιωμένος συνθέτης, λαουτίστας και παιδαγωγός από την Ήπειρο, πρόσφατα έλαβε το βραβείο “Forty Under 40” του Greek America Foundation στη Νέα Υόρκη αλλά και το βραβείο “Artist Fellowship in the Traditional Arts” του Mass Cultural Council στη Βοστώνη για τις προσπάθειές του να παρουσιάσει την Ηπειρώτικη και Ελληνική παραδοσιακή μουσική σε συναυλιακούς χώρους και ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Αμερική. Είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez. Το “The Soul of Epirus”, το πρόσφατο duo album του με τον θρυλικό κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά ψηφίστηκε ως το Καλύτερο Album του 2019 από Balkan World Music Chart, ενώ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από διεθνή μέσα, όπως το RootsWorld Magazine και το New York Jazz City Record. Ο Βασίλης Κώστας είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Berklee College of Music και του Berklee Global Jazz Institute, όπου έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία. Έχει την έδρα του στη Βοστώνη, όπου παρουσιάζει και διδάσκει τη μουσική της Ηπείρου, μέσω εργαστηρίων και masterclasses σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Tufts,  το Πανεπιστήμιο του Harvard και το Κολλέγιο Emerson.

Ο Βασίλης Κώστας έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους όπως στο Carnegie Hall, στο Montreal International Jazz Festival, στο Panama Jazz Festival, στο WOMEX κ.ά. ενώ έχει μοιραστεί τη σκηνή με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως οι Simon Shaheen, Tigran Hamasyan, Antonio Serrano, Πετρολούκας Χαλκιάς, Χρήστος Ζώτος και πολλοί άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος Nashville Parthenon, που θα πραγματοποιηθεί η συναυλία, είναι το μοναδικό αντίγραφο ακριβούς μεγέθους στον κόσμο του ναού του  Παρθενώνα της Αθήνας. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1897, στο  πλαίσιο της Έκθεσης Εκατονταετηρίδας της πολιτείας του Tennessee.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ