Σε λειτουργία τα υπερσύγχρονα, υβριδικά, αιμοδυναμικά του Πανεπιστημιακού

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκαν τα δύο υπερσύγχρονα υβριδικά αιμοδυναμικά εργαστήρια στη νέα πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Πρόκειται για τα μοναδικά στην χώρα, τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, αντιμετωπίστηκαν ήδη με επιτυχία τα τρία πρώτα περιστατικά, γεγονός που δείχνει ότι είναι εφικτό να τεθούν βαθμιαία σε λειτουργία οι σύγχρονες υποδομές της 4ης πτέρυγας.

Η εξέλιξη αυτή, όπως τόνισε ο κ. Τσίκαρης, αποτελεί πρόκληση τόσο για το ιατρικό όσο και για το υπόλοιπο προσωπικό. Η πρόκληση συνίσταται στην πλήρη αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες υποδομές καθώς και στην ανάπτυξη ή ενίσχυση νέων ιατρικών υπηρεσιών.

Τα τέσσερα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια που διαθέτει το ΠΓΝΙ πλέον, δημιουργούν το χώρο για την ουσιαστική αναβάθμιση της Επεμβατικής Ακτινολογίας και Επεμβατικής Νευροακτινολογίας.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσίκαρης, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και πιστοποιήθηκαν έντεκα εργαστήρια, το σύνολο δηλαδή του εργαστηριακού τομέα του Νοσοκομείου. Ήδη δρομολογήθηκαν οι ενέργειες για την πιστοποίηση των κλινικών με τις δεκαπέντε από αυτές να προτάσσονται σε πρώτη φάση.
Η διαδικασία της Πιστοποίησης των δομών του Νοσοκομείου, εκτός από τη συμβολή της στη βελτίωση της λειτουργίας και των υπηρεσιών που παρέχει το ΠΓΝΙ, συμβάλει σημαντικά και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, καθώς συνδέεται άμεσα με την προσέλκυση τουριστικών συμβολαίων και συμβολαίων κλινικών μελετών Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Με τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων ολοκληρώθηκε και αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Στοχοθεσία της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες οι εργασίες δημιουργίας εβδομήντα νέων θέσεων στάθμευσης στο χώρο μπροστά από τα Επείγοντα Περιστατικά, καθώς και τρεις θέσεις σύντομης στάθμευσης στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου. Οι παρεμβάσεις αυτές θα βελτιώσουν σ΄ ένα μεγάλο βαθμό τις συνθήκες πρόσβασης των πολιτών στο Νοσοκομείο. Η χρηματοδότηση του έργου αυτού έγινε μέσω ένταξής του στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συμπεριλήφθηκε στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Ηπείρου και προτείνεται για ένταξη η εγκατάσταση υγραερίου στο Νοσοκομείο καθώς και η ανανέωση και αναβάθμιση των υπόλοιπων έξι ανελκυστήρων του Νοσοκομείου. Οι παρεμβάσεις αυτές θα μειώσουν σημαντικά τα λειτουργιά έξοδα του ΠΓΝΙ.

Εγκρίθηκε και προτείνεται από την 6η ΥΠΕ για ένταξη στο ΠΔΕ του Υπουργείου Υγείας η προμήθεια και εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου μικροσκοπίου για τις ανάγκες της Νευροχειρουργικής. Η προμήθεια του μικροσκοπίου αυτού θα αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της Νευροχειρουργικής.

Προχώρησαν και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανάδειξης αναδόχου οι διαγωνισμοί για την προμήθεια μιας μονάδας πλυντηρίου δυναμικότητας περίπου 400 κιλών ανά ώρα στο ΠΓΝΙ και δύο μικρότερων πλυντηρίων δυναμικότητας 200 κιλών ανά ώρα το κάθε ένα, στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, καθώς και η αναβάθμιση του εξοπλισμού της κουζίνας του ΠΓΝΙ. Τα έργα αυτά είναι ενταγμένα στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Ηπείρου. Η υλοποίηση του έργου των πλυντηρίων θα δώσει τη δυνατότητα λειτουργίας μονάδας που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των δομών υγείας του Νομού σε πρώτη φάση, και στην πλήρη ανάπτυξή της, όλης της Ηπείρου.

Τέλος όπως είπε ο κ. Τσίκαρης, σήμερα ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας να αποσταλούν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις που απαιτούνται στο Νοσοκομείο μας για την εγκατάσταση PET-CT και Κυκλοτρονίου. Το γεγονός αυτό φανερώνει την προσπάθεια για την άμεση υλοποίηση της σύμβασης που υπογράφηκε ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και στην οποία συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση του παραπάνω εξοπλισμού στο Νοσοκομείο μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ