Σε κλοιό ακρίβειας και ανατιμήσεων

souper market geniki

Στη δίνη της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στην ενέργεια – και όχι μόνο – βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, και ιδιαίτερα αυτά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, που πλήττονται υπερβολικά από αυτή την κατάσταση.

Σε αυτό συνηγορεί και η αποκαλυπτική έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), σύμφωνα με την οποία οι μισές επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ποσοστό 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%. Και όλα αυτά λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, που επηρεάζει την αλυσίδα παραγωγής.

Φως στο τούνελ δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά. Θα βγάλουμε έναν χειμώνα οικονομικά δύσκολο με εκρήξεις τιμών στο ρεύμα και σε βασικά αγαθά! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ψωμιού, που μόνο τον Σεπτέμβριο η τιμή του ανέβηκε κατά 20%. Δυστυχώς υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω αύξηση, και με άλλα αγαθά να ακολουθούν, όπως είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά και οι ξηροί καρποί.

Ειδικότερα στη «μαύρη λίστα» των ανατιμήσεων περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα:

● Ζυμαρικά (7% – 23%).

● Χυμοί (5% – 15,5%).

● Ρύζι τζαζμίν (10%).

● Φέτα (9%).

● Αφρόλουτρα (7%).

● Κατεψυγμένα λαχανικά (6%).

● Τυριά (5,7%).

● Εσπρέσο (5,5%).

● Στιγμιαίος καφές (5%).

● Αλάτι (5%).

● Κρουασάν (5%).

● Πουρές (4,5%).

● Σάλτσες (4,5%).

● Παιδικές τροφές σε βαζάκια (4,8%).

● Ελληνικός καφές (4,5%).

● Αλεύρι (4,5%).

● Βρεφικό γάλα (3%).

● Γάλα εβαπορέ (3%).

● Κρεμοσάπουνο (2,5%).

● Τοματοειδή (2,5%).

● Δημητριακά (2,5%).

● Ροφήματα (2,5%).

● Εισαγόμενα νερά (2% – 4%).

● Ζωοτροφές (1,5% – 5%).

Στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την άνοδο της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο, η οποία σαρώνει ανεβάζοντας το κόστος στα ύψη. Πιο συγκεκριμένα, η μέση μηνιαία τιμή της μεγαβατώρας για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 199,8 ευρώ για την Ελλάδα, αυξημένη κατά 49,1% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα που επίσης μιλούσαμε για ρεκόρ ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Οι δε συγκρίσεις με τις τιμές του ρεύματος στις αρχές του 2021 είναι τρομακτικές. Αρκεί να σημειώσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2021 η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος άγγιζε τα 52,52 ευρώ/MWh και τον περασμένο Ιούλιο τα 101,86 ευρώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ