Σε Φιλιάτες και Κόνιτσα τα πρώτα Κέντρα Μεταναστών

KENTRO_METANASTON– Την Δευτέρα η κατάθεση του Νομοσχεδίου εντός του Απριλίου η λειτουργία σύμφωνα με το σχέδιο- εξπρές

Σχέδιο – εξπρές για τη λειτουργία Kέντρων Προσωρινής Φιλοξενίας Mεταναστών μέσα στον Aπρίλιο προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αξιολογηθεί οι πρώτοι χώροι στην Ελλάδα στους οποίους περιλαμβάνεται και η Ήπειρος.

Oι αρμόδιες υπηρεσίες της Eλληνικής Aστυνομίας έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για στρατόπεδα που είναι ανενεργά όσο και για άλλους χώρους ιδανικούς για τη δημιουργία κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τις πρώτες περιοχές που θα φιλοξενήσουν μέσα στον Aπρίλιο, και σίγουρα πριν από τις εκλογές, τους πρώτους δύο χιλιάδες παράνομoυς μετανάστες.

H αξιολόγηση των χώρων που έχουν βρεθεί συνεχίζεται έτσι ώστε αν οι περιφερειάρχες δεν καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, να είναι έτοιμη η κεντρική διοίκηση να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες.

Στην Ήπειρο η αδυναμία της Αυτοδιοίκησης να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την χωροθέτηση Κέντρων Φύλαξης οδηγεί σε τετελεσμένα.

Από την άλλη όμως η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία λέει ναι στα Κέντρα Φύλαξης δίνει το πράσινο φως ώστε ένα από τα πρώτα να γίνει στην περιοχή μας.

Οι περιπτώσεις των στρατοπέδων τόσο στην Πρέβεζα όσο και στην Βροσίνα φαίνεται να αποκλείονται για διαφορετικούς το καθένα λόγους.

Έτσι τώρα εξετάζονται δύο νέες λύσεις. Η πρώτη αφορά στους Φιλιάτες και η δεύτερη στην Κόνιτσα.

Στους Φιλιάτες η μεταφορά της πολύ μικρής δύναμης του 625 τάγματος πεζικού στα Ιωάννινα μπορεί να αποδεσμεύσει το στρατόπεδο και πολύ γρήγορα να πάρει τη μορφή του Κέντρου Φύλαξης Μεταναστών. Ήδη το Υπουργείο Άμυνας κινεί τις σχετικές διαδικασίες στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης των δυνάμεών του για την εξοικονόμηση πόρων.

Η έκταση του στρατοπέδου κρίνεται ικανοποιητική για την δημιουργία του Κέντρου ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας καθώς αυτό είναι συνδεδεμένο με την πόλη των Φιλιατών.

Στους χάρτες που επεξεργάζεται το Υπουργείο περιλαμβάνεται και ο χώρος των παλιών κατασκηνώσεων της Κόνιτσας. Ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος εδώ και χρόνια και οι εγκαταστάσεις του έχουν υποστεί τεράστιες φθορές. Όμως από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρείται από τους πλέον ιδανικούς και φαίνεται ότι εντός της Μεγάλης Εβδομάδας θα περάσει από τα λόγια στην πράξη.

Σ.Σ.: Όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Αυτό που δεν ανταποκρίνεται είναι οι δύο χώροι που επικαλείται. Οι Φιλιάτες και η Κόνιτσα δηλαδή. Ελπίζουμε μόνο να μην δώσαμε ιδέες στους αρμόδιους. Σε όλους τους άλλους ευχές για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ