Σε ένα εξάμηνο ο διαγωνισμός… Προς πώληση το πλειοψηφικό πακέτο του λιμένος Ηγουμενίτσας

plakiotakis_igoumenitsa1

Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας – Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση σε ιδιώτες του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης το μοντέλο που έχει προκριθεί είναι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, τον δήμαρχο Γιάννη Λώλο, την διοίκηση του ΟΛΗΓ και θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι το λιμάνι ούτε πουλιέται, ούτε ξεπουλιέται, αλλά αξιοποιείται δια την ενοικίασης!!

Αυτό μάλιστα το τόνισε πολλές φορές τόσο στις συναντήσεις που είχε όσο και στις δηλώσεις που έκανε.

Η ουσία είναι ότι για τα επόμενα εξήντα χρόνια, μετά την τελευταία νομοθετική παρέμβαση το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού θα περάσει σε ιδιώτες μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Παράλληλα η μεγάλη εκκρεμότητα της χερσαίας ζώνης, από την έξοδο ουσιαστικά του λιμανιού ως το Δρέπανο την οποία διεκδικεί ο Δήμος, μένει σε εκκρεμότητα καθώς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θέλει την παραχώρησε αλλά η ζώνη ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις.

Και όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια οι καλές προθέσεις για την παραχώρηση μένουν στα λόγια.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • plakiotakis igoumenitsa1

Ο κ. Πλακιωτάκης ωστόσο υποσχέθηκε ότι το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης θα κλείσει πριν την παραχώρηση του λιμανιού.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας καθώς αποτελεί την δυτική πύλη της χώρας με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης τόσο στο εμπορευματικό κομμάτι όσο και στον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα.

«Αυτές τις δυνατότητες θέλουμε να αξιοποιήσουμε και γι’ αυτό προχωράμε σε διεθνείς διαγωνισμούς. Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας το μοντέλο που έχει προκριθεί είναι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου και με βάση αυτή τη λογική θα προχωρήσει η διαδικασία το επόμενο διάστημα», ανέφερε σε δηλώσεις.

Νωρίτερα, στις συναντήσεις που είχε με τον δήμαρχο Γιάννη Λώλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη είχε αναφέρει ότι το ιδανικό θα ήταν να γίνει η αξιοποίηση με δημόσιες επενδύσεις, όμως τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • plakiotakis igoumenitsa2

«Δεν πουλάμε κανένα λιμάνι. Μιλάμε για συμβάσεις παραχώρησης με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Όσες επενδύσεις γίνουν από την ιδιώτη θα αποτελούν περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Μιλάμε δηλαδή για ενοίκιο, για αξιοποίηση, ούτε για πώληση ούτε για ξεπούλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης.

Αυτό που έγινε σαφές είναι η βούληση του Υπουργείου να προχωρήσει τις διαδικασίες αξιοποίησης με ταχύτατους ρυθμούς γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στο οποίο έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια το ελληνικό δημόσιο, θα περάσει σε ιδιώτες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ