Σε «ελεύθερη πτώση» η ελληνική αγορά γάλακτος

GALA KANATA

GALA KANATA

Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται η ελληνική αγορά γάλακτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η πορεία της είναι συνεχώς πτωτική.

«Παρατηρείται μια σταθερή πτώση της κατανάλωσης της ελληνικής αγοράς γάλακτος, η οποία τον πρώτο καιρό της ύφεσης μπορούσε να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι ο καταναλωτής, λόγω της οικονομικής κρίσης περιόριζε τις αγορές του σε προϊόντα διατροφής. Δεδομένου ότι το γάλα αποτελεί ένα προϊόν βασικής διατροφής και ανελαστικό ως προς τη ζήτησή του, με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το 2016 σημειώθηκε πτώση στην κατανάλωση γάλακτος, σε όλες τις κατηγορίες, περίπου 10-12%».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, ένας λόγος που μπορεί, εν μέρει, να δικαιολογήσει την πτώση της κατανάλωσης γάλακτος είναι η υπογεννητικότητα, καθώς οι γεννήσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 15%.

Αντίστοιχα και ο τζίρος της αγοράς εμφάνισε μείωση 12-17% το 2016, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο. Αναφορικά με το 2017 «οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι το πρόβλημα παραμένει, ωστόσο είναι ηπιότερο σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώνεται πτώση 6-15% στον όγκο, ανάλογα με τα είδη γάλακτος, ενώ σε αξία παρατηρείται μείωση 10-12%».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί πολύ και η μόνη διέξοδος για τις εταιρείες του κλάδου είναι η εξωστρέφεια. Παράλληλα, αναγκαίο είναι οι εταιρείες του κλάδου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην παραγωγή νέων, καινοτόμων προϊόντων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «λόγω της οικονομικής ύφεσης η αγορά δύσκολα “βλέπει” νέα προϊόντα, διότι με πολύ δισταγμό οι εταιρείες επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και νέο εξοπλισμό για την παραγωγή νέων προϊόντων. Δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν επενδύσεις, αλλά όχι στον ρυθμό που υλοποιούνταν στο παρελθόν. Είναι μια αγορά ηλικιωμένη από πλευράς “μπράντας” και δεν έχει ανανεωθεί».

Παράλληλα, ο κ. Αποστολόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο αριθμός των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος φθίνει, ανερχόμενος σε περίπου 3.000. Παράλληλα, η συνολική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος είναι μειωμένη, αγγίζοντας τους 600.000 τόνους το 2016, ενώ πριν μερικά χρόνια ήταν 700.000.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος είναι οριακά συμφέρουσα και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Αντιθέτως στην κατηγορία του πρόβειου γάλακτος τα πράγματα είναι σταθερά, αλλά οι τιμές που απολαμβάνουν τα προϊόντα δεν είναι αυτές που θα έπρεπε. Συγκεκριμένα, στη φέτα το 2016 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εξαγωγών, φτάνοντας στους 52.000 τόνους, σχεδόν το 40% της παραγωγής της φέτας που παράγεται στην Ελλάδα εξάγεται. Ωστόσο, η μέση αξία της φέτας στις αγορές του εξωτερικού ήταν 5,9 ευρώ το κιλό το 2016, τιμή χαμηλότερη από την αντίστοιχη τιμή που πωλείται στην ελληνικά αγορά».

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ