Σε εγρήγορση για την Αφρικανική πανώλη.. Έρευνα για τον τρόπο που έφτασε στη χώρα

Σε εγρήγορση τίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και όλες οι Περιφερειακές υπηρεσίες μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλης σε χοιροτροφική μονάδα των Σερρών. Ο Νομός τίθεται ουσιαστικά σε καραντίνα ενώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σε έκτακτη συνέντευξη τύπου υπογράμμισε ότι η νόσος απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία. Έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η ζωονόσος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η πρώτη εξέταση του κρούσματος πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εν συνεχεία στάλθηκε δείγμα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, όπου και στις 4/2 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα.

Σε αναφορά του σχετικά με αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που μπορεί να πληγούν, υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει «αν και αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».

Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός, συνεργάζεται στενά με το υπουργείο από το καλοκαίρι, όταν η χώρα μας ήταν η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οικειοθελώς έλαβε μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να τηρούν με ευλάβειας τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Τα νέα μέτρα

Με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής που προβλέπει μεταξύ άλλων: ακριβή περιγραφή της περιοχής, άμεση θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή της οποίας εντοπίστηκε το κρούσμα (σσ στη συγκεκριμένη οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση θανατώθηκαν 31 ζώα).

Επίσης, θα γίνει άμεση απογραφή όλων των χοίρων και επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων.

Τέλος, ο κ. Βορίδης πρόσθεσε πως για 40 μέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα στα μετακινήσεις και σε ακτίνα 10 χλμ από τη συγκεκριμένη εκτροφή.

Το τελευταίο διάστημα είχε προσβληθεί από την αφρικανική πανώλη μονάδες στην Βουλγαρία.

Ο ιός μεταδίδεται εύκολα με κατανάλωση μολυσμένης τροφής, με άμεση επαφή των ασθενών με τα υγιή ζώα αλλά και έμμεσα με μολυσμένα οχήματα, ρούχα, υποδήματα, εξοπλισμό, ζωοτροφές αλλά και έντομα.

Σημειώνεται ότι η νόσος προσβάλει και τα αγριογούρουνα κάτι που είχε προβληματίσει όλους τους φορείς της χώρας την τελευταία διετία καθώς λόγω των μετακινήσεών τους μπορεί να μεταφερθεί πολύ εύκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ