Σε δύσκολη θέση γυμναστήρια και σχολές χορού

gimnasthrio

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν πλέον τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού στη Θεσπρωτία.

Αυτές οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για τρεις μήνες στο πρώτο lockdown, ενώ ξαναμπήκαν σε αναστολή λειτουργίας τον περασμένο Νοέμβριο, και είναι άγνωστο το πότε και με ποιους όρους θα επαναλειτουργήσουν.

Τόσο τα γυμναστήρια, όσο και οι σχολές χορού χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις πολλών τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλα ανελαστικά κόστη παρά το ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων καλούνται να καλύψουν αυτά τα κόστη, παράλληλα να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, και να αποπληρώνουν τις δόσεις δανείων που πήραν για την επένδυσή τους, όταν οι επιχειρήσεις τους έχουν μηδενικά έσοδα και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συσσωρεύουν χρέη από τις όποιες αναστολές πληρωμών εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναστολές που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων καθώς απλά το μεταθέτουν χρονικά μερικούς μήνες, αλλά και από τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα πρέπει στο μέλλον να αποπληρώσουν. Ακόμα όμως και όταν μελλοντικά επαναλειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, ώστε να επανακάμψει η βάση των πελατών τους στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Εξαιτίας όλων αυτών, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω επιχειρήσεων, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτές, έχουν βρεθεί σε απόγνωση βλέποντας τον ορατό κίνδυνο του λουκέτου.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες  των συγκεκριμένων κλάδων, και να προχωρήσει ο σχεδιασμός στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων από το Υπουργείο, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα και αποτελεσματικά η προσπάθειά τους να μείνουν όρθιες οι εν λόγω επιχειρήσεις, σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν.

Επίσης, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν και πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να ενισχύσει άμεσα και αποφασιστικά τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και σχολών χορού της Θεσπρωτίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, που μετά τους παρατεταμένους μήνες που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό λουκέτο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ