Σε δύο χρόνια έτοιμη η Λεωφόρος Νιάρχου!

Σε δύο χρόνια από τώρα αναμένεται να είναι έτοιμη η Λεωφόρος Νιάρχου, ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Μετά το πράσινο φως για την δημοπράτηση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ο δρόμος άνοιξε για την υλοποίηση της συγκεκριμένης παρέμβασης που τον τελευταίο ενάμισι χρόνο αποτέλεσε ένα από τα θέματα που μονοπώλησαν την τοπική επικαιρότητα. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σε δηλώσεις που έκανε επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την ομαλή εξέλιξη του έργου, ένα έργο μείζονος σημασίας για το Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την πόλη.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Πλέον δημοπρατούμε την ανακατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου και σε δύο χρόνια θα έχει τελειώσει. Είναι όλα έτοιμα και δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μπλοκάρει το έργο», επεσήμανε ο κ. Καχριμάνης.

Η λεωφόρος Νιάρχου έχει μήκος 4,5 χιλιομέτρων και συνδέει την Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Άρτας με την είσοδο της Πεδινής. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 25 εκατομμύρια.

Ο νέος δρόμος θα περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, παράπλευρο οδικό δίκτυο και κάθετες οδούς για την αποκατάσταση του παράπλευρου οδικού κυκλώματος, πεζόδρομο με ποδηλατόδρομο στη δυτική οριογραμμή και πεζοδρόμιο στην αριστερή οριογραμμή της, έναν πλήρη ανισόπεδος κόμβος σύνδεσης με την περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, πέντε ισόπεδους κόμβους κυκλικής μορφής (roundabout), τεχνικά έργα απορροής ομβρίων και αποχέτευσης οδού, εργασίες σήμανσης, ασφάλισης και ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, περιλαμβάνονται οι μετατοπίσεις των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΙ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να κατασκευαστούν:

Βασική Αρτηρία με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένες με κεντρική νησίδα και πεζοδρόμησή της επί των κυκλικών κόμβων.

Πεζόδρομος με ποδηλατόδρομο στη δυτική οριογραμμή της βασικής αρτηρίας και πεζοδρόμιο σε όλο σχεδόν το μήκος της αριστερής οριογραμμής.

Παράπλευρο οδικό δίκτυο εκατέρωθεν της βασικής αρτηρίας της οδού Νιάρχου και κάθετων οδών για την αποκατάσταση του παράπλευρου οδικού κυκλώματος.

Πλήρης Ανισόπεδος Κόμβος σύνδεσης της οδού με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων (με υπερύψωση της Περιφερειακής Οδού) και εξυπηρέτηση όλων των συνδυασμών κίνησης.

Πέντε Ισόπεδοι Κόμβοι κυκλικής μορφής (roundabout):

–στη σύνδεση της οδού με την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας,

– στη διασταύρωση με οδό Καραϊσκάκη για την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων του Δήμου Ιωαννιτών,

– στη σύνδεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,

– στη σύνδεση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και

– στην είσοδο του οικισμού Πεδινής.

Κιβωτοειδής οχετός υπό τον άξονα της οδού που θα παραλαμβάνει όλα τα όμβρια της περιοχής, σε υποκατάσταση των ανοικτών αποστραγγιστικών τάφρων που διήκουν σήμερα στο δυτικό όριο της οδού.

Τεχνικά έργα συλλογής των επιφανειακών ομβρίων και αποχέτευσης οδού.

Έργα Σήμανσης – Ασφάλισης και Ηλεκτροφωτισμού.

Είναι ολοφάνερο, ότι με την αναβάθμιση της Νιάρχου θα δημιουργηθεί ένας δρόμος με υψηλό επίπεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησης, ένας οδικός άξονας που θα παρέχει γρήγορη και ασφαλή κυκλοφοριακή λειτουργία της περιοχής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ