Σε δύο χρόνια.. κι αν το ΠΔ Παμβώτιδας

limni_noufara1

Σε δύο χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση θα έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης των Ιωαννίνων το οποίο άγεται και φέρεται επί δεκαπέντε περίπου χρόνια.

Το θέμα της πορείας υλοποίησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), η έγκριση των οποίων είναι αναγκαία για τη θεσμοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου “Natura 2000” σε όλη την επικράτεια, είχε φέρει επανειλημμένα στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με Ερωτήσεις του (αρ. πρωτ. 8657/2020, 9851/2020) προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός κ. Ν. Ταγαράς κοινοποιεί έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ,στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι ημερομηνίες ολοκλήρωσης και παράδοσης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των Σχεδίων Διαχείρισης, εργαλεία απαραίτητα ώστε να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα.

Με βάση την απάντηση ο Σταύρος Καλογιάννης σε δήλωσή του σημειώνει ότι «επιβεβαιώνεται ο εμπαιγμός των συμπολιτών μας από τη συγκυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, η οποία τον Ιούνιο 2019, δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, είχε αποστείλει στους τοπικούς φορείς σχέδιο ΠΔ της λίμνης Παμβώτιδας, δήθεν για διαβούλευση, ενώ η σχετική μελέτη είχε ανατεθεί μόλις λίγους πριν, βρίσκεται δε ακόμη και σήμερα υπό εκπόνηση!»

Συμπληρώνει πως η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη «για τις προστατευόμενες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων θα ολοκληρωθεί το 2021 σύμφωνα με τον Υφυπουργό, και πρέπει να ακολουθήσουν: η έγκρισή της από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διαβούλευση με τους Φορείς, ενσωμάτωση παρατηρήσεων, σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και υποβολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τελική έγκριση, εκτιμώ ότι για την έκδοση του ΠΔ προστασίας της Παμβώτιδας απαιτείται τουλάχιστον μία διετία. Έχω ήδη επικοινωνήσει με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στην κατεύθυνση να επιταχυνθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για τον περιβαλλοντικό, αλλά και τον χωροταξικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, και τους ευχαριστώ για την ανταπόκρισή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ