Σε δείγμα από την Ήπειρο η πρώτη απομόνωση νέου στελέχους της Όμικρον στην Ελλάδα

coronovirus

Το στέλεχος ΒΑ.5, μία άλλη παραλλαγή της Όμικρον, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ μετά τις αναλύσεις που έγιναν από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, πρόκειται για την πρώτη απομόνωση του συγκεκριμένου στελέχους από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια της Ηπείρου.

Ο ΕΟΔΥ δεν αναφέρει από ποιο νομό προέρχεται το δείγμα αυτό, σημειώνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού και η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων πί του παρόντος, δεν υπάρχει ένδειξη οποιασδήποτε αλλαγής στη σοβαρότητα της νόσου για τα στελέχη BA.4 και BA.5, σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον.

Συνολικά, αυτό δείχνει ότι η παρουσία τους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική συνολική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Το συνολικό ποσοστό τους στην Ευρώπη παραμένει χαμηλό, αλλά το πλεονέκτημα υψηλής ανάπτυξης που διαθέτουν υποδηλώνουν ότι αυτές οι παραλλαγές θα καταστούν κυρίαρχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ