Σε αυξημένη ετοιμότητα- Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

xartis kiriakis

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία μετά και τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με βάση τον χάρτη αυτό και οι τέσσερις νομοί της Ηπείρου βρίσκονται στο κίτρινο που σημαίνει ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλός.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με κατεπείγον έγγραφό της απευθύνει έκκληση προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα τα οποία διαθέτουν στην μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

Ειδικότερα, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Περιφέρειες και οι Δήμου θα πρέπει:

-Να συγκαλέσουν τα περιφερειακά και τα τοπικά όργανα Πολιτικής Προστασίας για την διασφάλιση του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΓΕΕΘΑ, Λιμενικό Σώμα, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΚΑΒ και δασικές υπηρεσίες)

-Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους τομείς αρμοδιότητάς τους με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

-Να ενημερώνουν και αυτοί τους πολίτες σε ότι αφορά την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών όπως κάπνισμα μελισσιών, χρήση τροχού, ηλεκτροκολλήσεις και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιών

-Να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν έκτακτες ανάγκες και συνέπειες από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών

-Να διασφαλίσουν την απαγόρευση εισόδου και διέλευσης πολιτών σε περιοχές Natura, δάση, άλση και πάρκα από τη στιγμή που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 3, 4 και 5

Δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο, δεν εκτελούμε θερμές εργασίες. Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη οικολογική ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ