Σε αναστολή εκπαιδευτικοί αν δεν προσκομίζουν δικαιολογητικά

sxoleio kanalaki leitourgia

Για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα κατά του κορωνοϊού για εκπαιδευτικούς και μαθητές, μίλησε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Ζέττα Μακρή.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς», είπε πως «έχουν γίνει βήματα, είμαστε σε στενή συνεννόηση με την Επιτροπή των Ειδικών εδώ και δύο εβδομάδες. Ηδη εδώ και αρκετές ημέρες έχουν εκδοθεί οδηγίες για εκπαιδευτικούς και μαθητές».

Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να προσκομίσουν το πιστοποιητικό. Επίσης, εκείνοι που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, θα πρέπει να έχουν τη βεβαίωση νόσησης. Και αν δεν εμπίπτουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες θα πρέπει να κάνουν με δαπάνες και υπό ευθύνη τους, δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, όπως ανέφερε και η κ. Μακρή.

Πότε ένας εκπαιδευτικός μπαίνει σε αναστολή;

Οσο αφορά στον τρόπο ελέγχου των πιστοποιητικών-βεβαιώσεων, «βεβαίως θα τα ελέγχει ο διευθυντής του σχολείου. Ειδικά, την πρώτη εβδομάδα το εργαστηριακό τεστ θα πρέπει να έχει γίνει 24 ώρες πριν την πρώτη προσέλευση στη σχολική μονάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές, με τη διαφορά ότι εκείνοι θα πρέπει να κάνουν δύο self test τις ίδιες ημέρες επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό στον διευθυντή της σχολικής μονάδας».

Και σε περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός δεν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα τεστ, η κ. Μακρή είπε πως «σε αυτή την περίπτωση δεν ασκεί τα διδακτικά του καθήκοντα, συνεπώς είναι σε αναστολή εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Δημόσιο Τομέα. Αυτό συμβαίνει διότι δεν αποδεικνύει ότι εμπίπτει στην κατηγορία των εργαζομένων που ασφαλώς μπορούν να παρέχουν εργασία».

«Αν μετά από κάποιες ημέρες προσκομίσει το τεστ, προφανώς επανέρχεται στα καθήκοντά του», προσέθεσε η κ. Μακρή, αναφέροντας ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχει εμβολιαστεί αγγίζει το 80%, ενώ ένα επιπλέον 10% έχει νοσήσει. «Μένει ένα ποσοστό γύρω στο 10% που δεν έχει εμβολιαστεί. Δεν είναι δραματικό, αλλά κάνουμε προσπάθειες και απευθύνουμε εκκλήσεις ώστε να εμβολιαστούν όλοι. Είμαι αισιόδοξη ότι το μήνυμα θα περάσει και θα αγγίξουμε το 100%», εξήγησε.

Πάντως, δήλωσε πως «δεν υπήρξαν εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που αμέλησαν το καθήκον τους. Νομίζω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ