Σε αχρηστία ο ψηφιακός μαστογράφος του Νοσοκομείου

arta nosokomeioΕρώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τον ψηφιακό μαστογράφο του Νοσοκομείου Άρτας κατέθεσε ο Βουλευτής ν. Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στύλιος.

Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του αναφέρει ότι στο Νοσοκομείο της Άρτας υπάρχει ένας υπερσύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος, ο οποίος δε χρησιμοποιείται. Το γεγονός αυτό, συνεχίζει ο κ. Στύλιος, έχει δυσμενείς συνέπειες στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, από οικονομικής άποψης το κόστος της πρόληψης είναι πολύ μικρότερο από αυτό της θεραπείας.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο κ. Στύλιος τονίζει ότι στους δύσκολους καιρούς μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, πρέπει το δικαίωμα της πρόληψης στην υγεία όχι απλά να προστατευθεί, αλλά και να ενισχυθεί. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί σήμερα την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Ο προληπτικός έλεγχος πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο.

Ο κ. Στύλιος ρώτησε τον Υπουργό Υγείας:

• Εάν είναι σε γνώση του Υπουργείου ότι ο υπερσύγχρονος μαστογράφος του Νοσοκομείου Άρτας δε χρησιμοποιείται;

• Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα και να λειτουργήσει ο ψηφιακός μαστογράφος;

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Άρτας είναι πολλά και γνωστά. Τα έθεσα σε γνώση του Υπουργού Υγείας με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή πριν μερικές εβδομάδες. Μεταξύ των προβλημάτων είναι και η μη χρήση και μη λειτουργία σύγχρονων μηχανημάτων, όπως αυτό του ψηφιακού μαστογράφου. Θυμίζω, ότι τα μηχανήματα αυτά έχουν αγοραστεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Είναι υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, πολύ περισσότερο δε, όταν έχει πληρώσει από το υστέρημά του για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού. Η συστηματική λειτουργία του ψηφιακού μαστογράφου, μπορεί να συμβάλει και να υποστηρίξει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Καλώ το Υπουργείο Υγείας να διευθετήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα που αφορά την υγεία των γυναικών του νομού Άρτας και των γειτονικών νομών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ