Πλώρη για ΣΔΙΤ βάζει η Ήπειρος αλλά σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο.. Και μπορεί να πέφτουν ιδέες στο τραπέζι όμως από την θεωρία μέχρι την πράξη ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτητικός..
Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει λύσεις σε σημαντικές ανάγκες της περιοχής, όμως η ένταξη ενός έργου σε αυτό το μοντέλο δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί πλήρεις μελέτες, τεκμηριωμένες προτάσεις και φακέλους που να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα που προέκυψε από τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον Διευθυντή της Μονάδας ΣΔΙΤ Νίκο Σέργη.
Η ατζέντα της Περιφέρειας: εστίες, σχολεία και Κομπότι
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έθεσε στο τραπέζι μια σειρά προτάσεων που αφορούν κρίσιμες υποδομές της περιοχής.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται η κατασκευή φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ, όχι μόνο στα Ιωάννινα, αλλά και στην Πρέβεζα και την Άρτα.
Όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, πρόθεση της Περιφέρειας είναι να υπάρξει συνεργασία με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα διαχρονικό πρόβλημα για τη φοιτητική κοινότητα.
Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκε και η ανάγκη για νέες σχολικές υποδομές.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης των ΣΔΙΤ για την κατασκευή σχολείων, σημειώνοντας ότι για να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να αφορά έναν ικανό αριθμό έργων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μουσικά σχολεία της Ηπείρου, για τα οποία υπάρχουν ανάγκες σύγχρονων εγκαταστάσεων.
Στην ίδια συζήτηση επανήλθε και το μεγάλο έργο του φράγματος Κομποτίου στην Άρτα, μια παρέμβαση που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της περιοχής και συνδέεται με την αγροτική ανάπτυξη, τη διαχείριση υδάτων και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
«Είναι ανοιχτοί στη συζήτηση μαζί μας, αλλά όλα θέλουν δουλειά, υπομονή και επιμονή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.
Το μήνυμα της Μονάδας ΣΔΙΤ: Δεν αρκούν οι εξαγγελίες
Από την πλευρά της Μονάδας ΣΔΙΤ, ο Νίκος Σέργης αναγνώρισε το ενδιαφέρον για την Ήπειρο, ιδιαίτερα στον τομέα των εκπαιδευτικών υποδομών, ωστόσο έθεσε το ζήτημα της προετοιμασίας των έργων.
Όπως εξήγησε, η ένταξη μιας πρότασης στο μοντέλο ΣΔΙΤ αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί αναλυτική αξιολόγηση και πλήρη τεκμηρίωση πριν από την υποβολή της στη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.
Η βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ώριμων προτάσεων, τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Με απλά λόγια, οι ανάγκες μπορεί να είναι δεδομένες και οι ιδέες να υπάρχουν, όμως για να μετατραπούν σε πραγματικά έργα απαιτείται προετοιμασία και ολοκληρωμένοι φάκελοι.
Το στοίχημα της επόμενης ημέρας
Η αξιοποίηση των ΣΔΙΤ αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ήπειρο, ιδιαίτερα σε τομείς όπου οι δημόσιοι πόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Ωστόσο, το κρίσιμο σημείο βρίσκεται πλέον στο επόμενο βήμα: στην προετοιμασία των μελετών και στην ωρίμανση των προτάσεων.
Η εμπειρία προηγούμενων ετών έχει δείξει ότι αρκετά μεγάλα έργα στην περιοχή παρέμειναν για μεγάλο διάστημα στο επίπεδο των εξαγγελιών, χωρίς να φτάσουν στην κατασκευή.
Το αν οι φοιτητικές εστίες, τα νέα σχολεία ή το φράγμα Κομποτίου θα περάσουν από τον σχεδιασμό στην πράξη, θα κριθεί από το κατά πόσο η Περιφέρεια και οι Δήμοι θα καταφέρουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.