Σχολεία: Τα 16 μέτρα πρόληψης και προφύλαξης

likeio4o

Με 16 συγκεκριμένες προδιαγραφές θα ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου.

Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τα σχολεία θα ανοίξουν οριστικά με μία εβδομάδα καθυστέρηση έπειτα από την πρόταση των ειδικών προς την κυβέρνηση, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να ανακοινώνει συνολικά 16 μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μάλιστα, δεν θα ισχύουν μόνο για τα σχολεία, αλλά και για τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην χρήση μάσκας, τις οποίες θα διαθέσει δωρεάν το κράτος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ αργότερα, το απόγευμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως «οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα μικρό διάλειμμα από τη χρήση μάσκας στους μαθητές».

Τα σχολεία λοιπόν ξεκινούν και τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή είναι τα ακόλουθα:

1. Χρήση μάσκας

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων αλλά και ιδιωτικών σχολείων.

2. Ενημέρωση και οδηγίες

Ετοιμες είναι οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘ. Εχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

3. Αντισηπτικά στο σχολείο

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός όλων των χώρων, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

4. Ενίσχυση ολοήμερου σχολείου

Το ολοήμερο σχολείο θα λειτουργήσει κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, έχοντας διασφαλισμένες επιπλέον πιστώσεις άνω των 100.000.000 ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

5. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία

Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία.

6. Διαφορετικά διαλείμματα

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων, θα πραγματοποιούνται τα διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους του εκάστοτε σχολείου.

7. Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων

Η ειδική εθνική επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.

8. Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

Οι σχολικές γιορτές θα πραγματοποιούνται εντός κάθε σχολικού τμήματος. Ειδικότερα για την ημέρα του αγιασμού, κατά την πρώτη ημέρα μαθημάτων στα σχολεία, η κ. Κεραμέως είπε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι υπάρχει πρόβλεψη μετά και από σχετική συζήτηση με την Εκκλησία της Ελλάδος, να γίνει ανά τάξη, σε εξωτερικούς χώρους και με όλα τα μέτρα προστασίας.

9. Μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21) με υποχρεωτική μάσκα και την τήρηση των λοιπών μέτρων.

10. Μη πραγματοποίηση εκδρομών και συνεδρίων

Δεν θα πραγματοποιηθούν για την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21) πολυήμερες εκδρομές και συνέδρια.

11. Επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα

Οι επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτίρια κ.λπ. θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

12. Αθλήματα

Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Ωστόσο, δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

13. Εργαστήρια

Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών/εξοπλισμού έπειτα από κάθε χρήση.

14. Αίθουσα πληροφορικής

Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

15. Μουσικά όργανα

Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση. Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων, συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μέτρων.

16. Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι

Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή Δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ενα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ