Σχέδιο νόμου για τα καταπατημένα ακίνητα

akinita_ne16

Τις τελευταίες λεπτομέρειες διευθετεί το οικονομικό επιτελείο και αμέσως μετά θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απόδοση των 70.000 καταπατημένων εκτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα ορίζει ότι δικαίωμα εξαγοράς των εκτάσεων θα έχουν όσοι έχουν καταπατήσει τις εκτάσεις του Δημοσίου για περισσότερα από 40 χρόνια. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει, μετά από 100 χρόνια, την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής στην οποία ο κάθε δικαιούχος θα καταθέτει τα δικαιολογητικά που διαθέτει έτσι ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα των ακινήτων. Κατά την εξέταση από την επιτροπή θα συνεκτιμηθεί και η δικαστική προσφυγή όποιων έχουν καταθέσει.

Οι αυθαίρετοι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων (καταπατημένων) θα μπορέσουν να αποκτήσουν, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος που θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου. Ως έτος βάσης για την απόδοση – έλεγχο καταπατημένων θα είναι το 1980.

Δηλαδή, για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να το έχει τουλάχιστον 40 χρόνια στην κατοχή του, δηλαδή πριν από το 1980.

Η λίστα με τα 70.000 ακίνητα έχει αποσταλεί σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να ελέγξουν ή ακόμα και να ζητήσουν την εξαίρεση κάποιου ακινήτου από τον νόμο.

Για παράδειγμα, το υπουργείο Αμυνας αναμένεται για λόγους ασφαλείας να θέσει βέτο στην παραχώρηση κάποιων ακινήτων που γειτνιάζουν με συγκεκριμένα στρατόπεδα ή χώρων φύλαξης οπλικών συστημάτων.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μπορούν να ζητήσουν κάποια από τα ακίνητα της λίστας για επενδυτικούς σκοπούς κ.λπ. Οσα λοιπόν ακίνητα επιλεγούν με επαρκή αιτιολόγηση από τα ενδιαφερόμενα υπουργεία δεν θα αποδοθούν στους καταπατητές, οι οποίοι θα αποβληθούν από τις εκτάσεις αυτές.

Παράλληλα, προκειμένου κάποιος να εγείρει αξιώσεις εξαγοράς της κατεχόμενης έκτασης, θα πρέπει μεταξύ άλλων να χρησιμοποιείται είτε για πρώτη κατοικία είτε για επαγγελματική εγκατάσταση. Κλειδί για την εξαγορά είναι ο χρόνος καταπάτησης του ακινήτου και συγκεκριμένα εάν είναι πάνω από 40 χρόνια καθώς και η χρήση του ακινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ