Σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

GIANNENA KAPNOS 18

GIANNENA KAPNOS 18Η οριστικοποίηση του δεσμευτικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της αιθαλομίχλης για την περίοδο 2014/2015, εξετάστηκε κατά τη συνάντηση που είχε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου με εκπροσώπους των υπουργείων και των Περιφερειών.

Ειδικότερα, στο σχέδιο προβλέπονται έλεγχοι στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας καθώς επίσης και στις εστίες καύσης, όπως κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες.

Επίσης προβλέπονται οι υπογραφές για την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτόμησης και για τη δημιουργία εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για εισαγωγές ξυλείας στην Ε.Ε..

Ακόμη το υπουργείο κάνει αναφορά για εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά στη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων.

Άλλα μέτρα που προβλέπονται είναι η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενώ συμφωνήθηκε να βρεθούν οι τρόποι χρηματοδότησης των ανωτέρω δράσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι εκπρόσωποι των Περιφερειών, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, και Κρήτης, επικρότησαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά) και δεσμεύτηκαν για την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη πλευρά τους, τόσο σε επίπεδο εμπορίας στερεής βιομάζας, όσο και ελέγχων εκπομπών καυσαερίων σταθερών εστιών καύσης.

Παράλληλα, οι περισσότερες Περιφέρειες δρομολογούν, ή έχουν κινήσει, διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας αναλυτών για τον έλεγχο σταθερών εστιών καύσης και για τη μέτρηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο όλες οι πλευρές συνεχίζουν την προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των Περιφερειών, με κόμβο το ΥΠΕΚΑ, για τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, σε περιπτώσεις εμφάνισης επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στις ενέργειες που καταβάλλονται, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ολόκληρης της χώρας και κυρίως του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων από επτά Περιφέρειες της χώρας, καθώς και εκπροσώπων της ΕΝΠΕ (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ