Σαρακατσάνικη Στάνη… Έξωση κι άδοξο τέλος σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα!

onaki stani

onaki stani

Το φιλόδοξο εγχείρημα δύο νέων, να κρατήσουν ζωντανή την Σαρακατσάνικη Στάνη στον Γυφτόκαμπο, είχε άδοξο τέλος! Η περιπέτεια ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο περίπου, όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη και να δώσουν ζωή σε έναν τόπο ξεχωριστό. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την συναίνεση της Αδελφότητας Σαρακατσάνων Ηπείρου κατάφεραν να κάνουν πράξη αυτό που έμοιαζε όραμα.

Και το κατάφεραν με πολύ μεράκι κι ακόμη περισσότερο κόπο. Ο χώρος ήταν ουσιαστικά εγκαταλειμμένος.. Τα οικήματα με πολλές φθορές και ο περιβάλλων χώρος έμοιαζε με απέραντος σκουπιδότοπος.

Αυτόν τον χώρο τον μεταμόρφωσαν.. Και έγινε σημείο αναφοράς για Έλληνες και ξένους.

Ενάμισι χρόνο μετά…

Σήμερα οι δύο νέοι, αφού μάζεψαν άρον άρον τα πράγματά τους, παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Αδελφότητας τα κλειδιά της Σαρακατσάνικης Στάνης, όπως είχε απαιτήσει ο ίδιος και μάλιστα επιτακτικά. Χωρίς να τους δώσει την παραμικρή πίστωση χρόνου..

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας, σε ανακοίνωσή του, ισχυρίζεται ότι οι δύο νέοι προχωρούσαν σε διοργάνωση εκδηλώσεων χωρίς ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου.. Έτσι αποφάσισε την λύση της συνεργασίας μαζί τους.

Σημειώνεται ότι αρχικά το Διοικητικό Συμβούλιο επικαλούνταν την σύμφωνη γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Σαρακατσάνων Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας.. Όμως από την Πρέβεζα ήρθε άμεσα διάψευση, με την σημείωση ότι ουδέποτε ρωτήθηκε, συνεδρίασε και συμφώνησε!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου δεν άρεσε ο τρόπος ζωής των δύο νέων που μόνιμα βρίσκονταν στη Στάνη καθώς ήταν χορτοφάγοι!!!

Σε συνομιλίες που είχε μαζί τους τις προηγούμενες ημέρες, πέραν των άλλων, επικαλέστηκε ότι η Αδελφότητα αναζητά οικονομικούς πόρους και έτσι θέλει να μισθώσει τους χώρους της Σαρακατσάνικης Στάνης, σε κάποιους που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος.

«Η Στάνη αποτελεί μνημείο στους Σαρακατσάνους όλων των εποχών. Δέσμευση της Αδελφότητας είναι η Στάνη να είναι σε τάξη, καθαρή και επισκέψιμη, όσο ο καιρός το επιτρέπει», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι την απόφαση για απομάκρυνση των δύο νέων στηρίζουν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.. Όμως φαίνεται ότι αυτή έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα κατοίκους της περιοχής αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού που τον τελευταίο ενάμισι χρόνο είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν στη Στάνη και να γίνουν κοινωνοί ενός αυθεντικού τρόπου ζωής και ενός μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος.

Το φιλόδοξο εγχείρημα πήρε άδοξο τέλος… Μετά από σκληρή δουλειά ενάμισι έτους! Οι δύο νέοι παρέδωσαν τα κλειδιά… Και η Σαρακατσάνικη Στάνη θα επιστρέψει στη σιωπή ή θα περάσει σε κάποιους ιδιώτες για να την εκμεταλλευτούν με την σύμφωνη γνώμη πάντα του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ