Σαν σήμερα… Γιορτάστηκαν τα 24 χρόνια για ένα λαμπρό ιεράρχη!

anastasios alvanias

anastasios alvanias

Εικοσιτέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα, που ο Αναστάσιος, μία κορυφαία και λαμπρή προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας,

Σαν σήμερα.. 2 Αυγούστου του 1992! Ένα χρόνο νωρίτερα ωστόσο είχε εισέλθει στην Αλβανία ως Πατριαρχικός Έξαρχος!

Δυόμισι δεκαετίες μετά… Σήμερα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών και προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, τελέστηκε στον νεοανεγερθέντα Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, στο Λιμπράζντ, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Συνλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος και Αμαντίας Ναθαναήλ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος ενώ συμμετείχαν διπλωμάτες της ελληνικής πρεσβείας, ο Πρόεδρος ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες κι άλλοι.

Στην συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν σε κοντινή περιοχή όπου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Με τον αγιασμό έγινε και η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου. Όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις της Εκκλησίας. Αποκλειστικός σκοπός της συγκεκριμένης επένδυσης είναι η διασφάλιση μόνιμων εσόδων για την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας.

Και το έργο αυτό, μαζί με την ανασύσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι σπουδαίο στην Αλβανία, με πρωτεργάτη βέβαια τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

Το εργοστάσιο βρίσκεται σε παραπόταμο του μεγάλου ποταμού Σκουμπίνι ( Γιανούσιος) που διαθέτει ικανοποιητικές ροές και τους θερινούς μήνες. Πρόκειται για έργο υψηλών προδιαγραφών την εκτέλεση του οποίου είχε ο Όμιλος ΑΚΤΩΡ που δραστηριοποιείται στην συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλα μεγάλα έργα υποδομών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον με τήρηση όλων των όρων και προδιαγραφών που ακολουθούνται στην Ευρώπη, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανάπτυξη ενώ από την εκμετάλλευσή του θα διατεθούν κονδύλια στην ενίσχυση των σχολικών ιδρυμάτων και της παιδείας.

Μία σημαντική επέτειος λοιπόν για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, που γιορτάστηκε σε συνθήκες εντελώς διαφορετικές από κείνες που συνάντησε είκοσι πέντε χρόνια πριν και με τρόπο μοναδικό για την Ορθοδοξία.

Σημειώνεται τέλος, ότι εντός των επομένων ημερών, ο Αρχιεπίσκοπος σύμφωνα με πληροφορίες αρχίζει περιοδεία στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου όπου την Κυριακή 7 Αυγούστου θα τελέσει με τον οικείο Μητροπολίτη Δημήτριο τα εγκαίνια του Καθεδρικού της Αναστάσεως του Χριστού.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ