Σ. Καλογιάννης: Προκλητική αδράνεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος

KALOGIANNHS S 8 4

KALOGIANNHS S 8 4

Στις μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε θέματα χωρικού σχεδιασμού αναφέρεται σε σχετικό του άρθρο ο πρώην Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος καταλογίζει προκλητική αδράνεια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις που καταθέτει για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων και το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης, που αποτελούν δύο από τις μεγάλες εκκρεμότητες για την περιοχή των Ιωαννίνων.

Μεταξύ των άλλων αναφέρει:

Ρυθμιστικά Σχέδια ή Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) όπως ονομάζονται πλέον βάσει του Ν. 4269/2014 περί «βιώσιμης ανάπτυξης». Τις μελέτες των Ρυθμιστικών για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα, τις παραδώσαμε ολοκληρωμένες το 2009! Έκτοτε, ουδεμία Κυβέρνηση, ουδείς Υπουργός Περιβάλλοντος τόλμησε να ασχοληθεί με τη θεσμοθέτησή τους, βάζοντας τάξη στον αστικό και περιαστικό χώρο.

Είναι προφανές ότι η ασυδοσία αρέσει στους πολλούς. Ενώ λοιπόν ό Ν.4269/2014 είχε ψηφιστεί προ τριετίας, ουδέποτε εφαρμόστηκε και αντικαταστάθηκε πρόσφατα με τον Ν. 4447/2016, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί ακόμα η έκδοση των προδιαγραφών εκπόνησης των μελετών των ΤΧΣ! Για να γίνει αυτό κατανοητό επισημαίνω ότι, εάν οποιαδήποτε δημοτική Αρχή θελήσει να τροποποιήσει ένα υφιστάμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ή ΣΧΟΟΑΠ) ή να κινήσει τις διαδικασίες εκπόνησης ΤΧΣ σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου, δεν μπορεί να το κάνει. Αναρωτιέμαι, για παράδειγμα, σε ποιά θεσμική βάση θα στηριχθεί ο Δήμος Ιωαννιτών για τον «μετασχηματισμό» του παραλίμνιου μετώπου της πόλης που επιχειρεί, χωρίς εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Ηπείρου και χωρίς Τοπικό Χωρικό Σχέδιο Ιωαννίνων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα, εκκρεμεί, πέρα από το Περιφερειακό Χωροταξικό Ηπείρου και το Ρυθμιστικό/ΤΧΣ Ιωαννίνων, και το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας. Έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις την τελευταία δεκαετία, συσκέψεις επί συσκέψεων, δόθηκαν βεβαιώσεις από πολλούς Υπουργούς (που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν ιδέα επί του θέματος) για την άμεση έκδοσή του, αυτοαποκαλούμενοι οικολόγοι πέρασαν από τη θέση του Υπ. Περιβάλλοντος, αλλά ουδείς αξιώθηκε να βάλει την υπογραφή του, δίνοντας λύση σ’ αυτή τη μεγάλη περιβαλλοντική εκκρεμότητα.

Το Υπ. Περιβάλλοντος οφείλει, επιτέλους, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να θεσμοθετήσει τις προαναφερόμενες χωροταξικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, πόσω μάλλον που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις τους στην οικονομία, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στο περιβάλλον θα είναι άμεσες και ουσιαστικές.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ