Ροδαυγή Άρτας, μια ρόδινη αυγή!

RODAYGH

RODAYGHAπό τα πιο γραφικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, η Ροδαυγή είναι χτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Ξηροβουνίου. Το χωριό, που διαθέτει υπέροχη θέα στα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τα Άγραφα και την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου (Αράχθου), οφείλει την ονομασία του στη ρόδινη αυγή που προσφέρει ο ανατολικός ορίζοντας.

Στην πλατεία της Ροδαυγής, με την ωραία θέα στη γύρω περιοχή και το φράγμα Πουρναρίου, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1804), θολωτή βασιλική με τρούλο, πλακόστρωτη στέγη και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη το 18ο αιώνα, και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Η Ροδαυγή αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να απολαύσουν ράφτινγκ και κανό-καγιάκ στον Άραχθο, αλλά και να επιδοθούν σε δραστηριότητες ορεινού τουρισμού (ορειβασία, ποδήλατο βουνού κ.ά.)

Σε απόσταση 6,5 χλμ ΒΔ από τη Ροδαυγή, κι αφού διανύσουν μια διαδρομή μαγευτική, με μοναδική θέα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη Φανερωμένη, χωριό χτισμένο σε γραφικό οροπέδιο του Ξηροβουνίου, σε υψόμετρο 1.040.

Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Φανερωμένης), άλλοτε καθολικό μονής, με τοιχογραφίες του 1803.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής, σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων, διοργανώνει Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στην πλατεία της Ροδαυγής. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν δωρεάν ψητά και βραστά κάστανα, καθώς και μυρωδάτο ροδαυγιώτικο τσίπουρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ