Ριζόπουλος: Θέλημα του Μητροπολίτη το κλείσιμο της Βελλάς

rizopoulos st

Θέλημα του Μητροπολίτη και του Περιφερειάρχη ήταν κατά τον Σπύρο Ριζόπουλο, επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» το κλείσιμο της Ακαδημίας Βελλάς.

Αυτό υποστήριξε ο ίδιος στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε και μετά από την συνάντηση που είχε με τον πρώην Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

«Η πρώτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι ήταν επιθυμία και της Αρχιεπισκοπής και της Τριανδρίας που τότε την υποστήριζε και στην οποία συμμετείχε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον κ. Τζανακόπουλο και τον κ. Γαβρόγλου για τη διαμόρφωση τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, να διαμορφωθούν τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας ως σχολές διετίας όπου θα περνούσαν στην αιγίδα της Αρχιεπισκοπής.

Όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο και να συνεχίσουν να λειτουργούν ως είχαν οι Ιερατικές Σχολές, με απόλυτα σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτη μας.

Συνεπώς, δεν το γνώριζε απλά, ήταν και επιθυμία του να γίνει με αυτόν τον τρόπο» ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι βούληση του Μητροπολίτη ήταν να δημιουργηθεί σχολή γαλακτοκομίας και γεωπονικής υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του τυροκομείου υποστηρίζοντας τα ακόλουθα:

«Με απόφαση του Άρειου Πάγου το 1985 η ακίνητη περιουσία της Βελλάς περνά στο ελληνικό δημόσιο. Ζητάω από τον Μητροπολίτη να παρουσιάσει το νόμο με βάση τον οποία  του επιτρέπει, σε έδαφος που δεν του ανήκει, και προχώρησε σε οποιαδήποτε επένδυση. Γιατί όταν υπάρχει απόφαση Αρείου Πάγου, πρέπει να υπάρχει νομοθετική τροποποίηση για να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν έχω δίκιο και δεν υπάρχει, τίθεται ζήτημα νομιμότητας των επενδύσεων ΕΣΠΑ και των οικονομικών στηρίξεων της Περιφέρειας. Κι αυτό είναι σοβαρό.

Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σαφείς στη διάκριση των ρόλων Κράτους και Εκκλησίας. Όποιος γνωρίζει ιστορικά την Βελλά ξέρει ότι οι δωρεές των κατοίκων αφορούσαν τους μαθητές και όχι την Μητρόπολη. Η ακίνητη περιουσία ανήκει στη σχολή και η σχολή στο δημόσιο. Όπως ακριβώς δεν ψηφίζουμε για δεσπότες δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οι εκπρόσωποι του κλήρου ζητούν να επιβάλουν τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Βαδίζουμε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια εδώ στην Ήπειρο, όπου έχουμε μπερδέψει τη σχέση του καθενός μας με τον Θεό με ένα επικίνδυνο θεοκρατισμό όπου στο όνομα του Θεού γίνονται πράγματα που εμένα με προβληματίζουν πάρα πολύ.

Εφόσον εκλεγώ πρώτη κίνηση που θα κάνω θα είναι να διερευνήσω το κατά πόσο μπορούμε να διεκδικήσουμε από το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των κληροδοτημάτων για να ξεδιαλύνουμε το χάος προστατεύοντας την ιστορία μας.

Σε δεύτερο τόνο, αν στην επόμενη διετία δεν μπορούν να αποδείξουν τη νομιμότητα της επένδυσης του τυροκομείου βάση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θα πρέπει να το ξεδιαλύνουμε κι αυτό.

Προσωπικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία αντίρρηση στην αξιοποίηση σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα που επιχειρείται, γιατί όλοι μιλάμε για την ιστορία της Βελλάς αλλά δεν την υπολογίζουμε στην ουσία. Οι παλιοί απόφοιτοι ήξεραν ότι είχαν υποχρέωση να συμμετέχουν στην στήριξη των αγρών και κτηνοτροφικών εργασιών το πρωί. Πέραν της εθνικής αποστολής που είχε η Βελλά για να υπερασπιστεί το εθνικό μας πρόσημο στην Βόρειο Ήπειρο είχε κι ένα στόχο κοινωνικό με σκληρή εργασία. Πρέπει όλα να γίνονται νόμιμα. Δεν είναι δουλειά μου να αξιολογήσω ποια είναι τα συμφέροντα της Μητρόπολης και γιατί μπαίνει σε τέτοιες επενδύσεις, γιατί ουσιαστικά θα έκανα αυτό που δεν θέλω να κάνει η εκκλησία στο δημόσιο βίο. Δεν με αφορά το ζήτημα αυτό. Αν το αποτέλεσμα των επενδύσεων αυτών οδηγήσει σε άμεση ή έμμεση αγαθοεργία είμαι μαζί της. Η αφετηρία όμως δεν μπορεί να είναι αδιαφανής.

Δεν είμαι Βελλαΐτης, είμαι γιός Βελλαΐτη. Πιστεύω ότι ο πατέρας μου είναι ο κορυφαίος Βελλαΐτης γιατί φοίτησε στην Βελλά και κλήθηκε να αναλάβει την ανόρθωση της παρακμής της, επιστρέφοντας από την Αμερική. Στο σπίτι μου ζήσαμε με την Βελλά γιατί την υπηρετήσαμε για 18 χρόνια και σαν μαθητές και σαν διοίκηση.

Ανακουφίζομαι που ο πατέρας μου έχει φύγει από τη ζωή και δεν έζησε αυτό που ζούμε σήμερα και δεν συμμετείχε στη σιωπή και την αδιαφορία των οργανωμένων συλλόγων των Βελλαϊτών.

 Δεν τους κρίνω γιατί δεν είμαι Βελλαΐτης αλλά περιορίζονται μόνο σε ανταλλαγές αβροφροσύνης με τον Δεσποτή, γιατί ενώ γνώριζαν δεν επισκέφτηκαν ποτέ το Γενικό Γραμματέα Ιερατικών Σχολών στο Υπουργείο Παιδείας για να διεκδικήσουν οτιδήποτε.

Να μην κατηγορούμε την κ. Κεραμέως γιατί  «δεν περιμέναμε μια δεξιά υπουργός να κλείσει την Βελλά». Η κ. Κεραμέως πιστή στο δόγμα της για κλείσιμο σχολών χωρίς φοιτητές έκανε αυτό που τεχνοκρατικά είχε υποσχεθεί.

Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι οι βουλευτές της Ηπείρου το ψήφισαν. Όμως οι φορείς και οι απόφοιτοι που ήταν να διεκδικήσουν ένα νέο μέλλον για τη σχολή;

Κάποιοι πήραν πτυχίο στο όνομα το Θεού, ας λογοδοτήσουν σήμερα στη συνείδησή τους

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΕΛΛΑΣ. ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ».

***

Νωρίτερα, ο κ. Ριζόπουλος είχε εκφράσει τα συγχαρητήριά του στο Δημήτρη Μπακοχρήστο για την κατάκτηση του χάλκινου Μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια νίκη του ανθρώπου ενάντια στην ανθρώπινη φύση».

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόσυρση των ελληνικών πετρελαίων από την Ήπειρο, εκφράζοντας την ελπίδα να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και η Energean.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ