Ρεύμα: Ο λογαριασμός για νοικοκυριά

reuma il

Κερδισμένους και χαμένους έχουν οι νέες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Ιανουαρίου.

Οι κρατικές επιδοτήσεις «φούσκωσαν» όπως ήταν αναμενόμενο για να αντιμετωπιστούν οι «φουσκωμένες» αρχικές τιμές λιανικής, τις οποίες ανακοίνωσαν οι εταιρείες ενέργειας για τον Ιανουάριο.

Οι επιδοτήσεις

Τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 330 €/MWh (έναντι 220 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο). Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται το 87% της αύξησης

Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh, η επιδότηση είναι 280 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 kWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.

Επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 kWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 €/ΜWh.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 kWh, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134 €/MWh.

Για τους φούρνους η επιδότηση ανέρχεται στα 292 €/MWh, απορροφούμε σχεδόν το 80% της αύξησης

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 230 €/MWh, απορροφούμε σχεδόν το 92% της αύξησης

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο  και  έχει αποδώσει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ