RescEU.. Δίχτυ προστασίας στις φυσικές καταστροφές

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RescEU που μπορεί να σώζει ζωές και περιουσίες, παρουσιάστηκε σε ημερίδα που έγινε στην Κοιλάδα του Αχελώου, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια και την διαχείριση κρίσεων. Το νέο πρόγραμμα, που αφορά «το σύνολο της Ευρώπης», έχει ήδη περάσει ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκεται στην συζήτηση με τα κράτη-μέλη. Μέσα από το RescEU αναβαθμίζεται και βελτιώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας, με την δημιουργία μιας νέας κουλτούρας πρόληψης. Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός προστασίας δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τα εθνικά μέσα, αλλά θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας, ως πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων του κάθε κράτους- μέλους.

Οι φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει περιοχές της Ευρώπης, επιβεβαιώνουν πως όταν οι προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης.

Σημαντικός πυλώνας του εγχειρήματος, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, μέσα από το rescUE θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να βελτιώσουν την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, αλλά παράλληλα και να ενισχύσουν τα εθνικά μέτρα προστασίας. Γι αυτό, το RescEU αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τα μέσα αντιμετώπισης καταστροφών όπως τα αεροπορικά μέσα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ετοιμότητας.

Ο νέος μηχανισμός προστασίας, αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και στις σημερινές προκλήσεις, επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Ωστόσο, διευκρίνισε, πως δεν επιδιώκεται συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, αλλά αντίθετα, ο στόχος είναι η αποκέντρωση: όταν ένα κράτος ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίζει άμεσα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια την αποστολή βοήθειας, χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία.

«Σήμερα ήρθαμε σε αυτόν τον θαυμάσιο τόπο για να μεταφέρουμε το στίγμα της Ευρώπης. Παρόλο που το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει προσφέρει πολλά στους λαούς που το έχτισαν, οι πολίτες – ειδικά της περιφέρειας – νιώθουν ότι απομακρύνεται από τον τόπο τους, την καθημερινότητα τους και τις ανάγκες τους. Για να επιβιώσει η Ευρώπη, αυτό πρέπει να αλλάξει. Το καινούργιο πρόγραμμα, το RescEU, που ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να τρέχει από τον επόμενο χρόνο, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε στιγμές ύψιστης ανάγκης για τον πολίτη. Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να έρθει ακόμα πιο κοντά σας, να μιλήσει με την γλώσσα την δική σας και, κυρίως, να σας ακούσει, ανέφερε ο Γιώργος Γραμματικάκης .

O Στέλιος Κούλογλου με τη σειρά του τόνισε ότι «τελειώνει η περιπέτεια της χώρας μπαίνουμε σε καινούργιο δρόμο και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο σκέψης για την χώρα. Να σκεφτόμαστε με παγκόσμιους όρους και να δρούμε τοπικά, μακριά από χρεοκοπημένες λογικές. Να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με την σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.»

Ο Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκε στην σημασία της ΕΕ τονίζοντας ότι αποτελεί πρότυπο ευέλικτης δομής φιλελεύθερης δημοκρατίας που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και κεφαλαίων, επιτυγχάνοντας τον εκδημοκρατισμό των οικονομικών ευκαιριών. Φυσικά αυτό δεν έρχεται χωρίς τίμημα. Ο αυτό-περιορισμός των εθνικών πολιτικών είναι αναγκαία προϋπόθεση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Όποιος δεν επιθυμεί να αυτοπεριοριστεί, του επιτρέπεται να μην συμμετέχει. Η επιθυμία όμως των μη ενταγμένων χωρών να ενταχθούν, αποδεικνύει πως τα οφέλη από τη συμμετοχή είναι πολλαπλάσια. Φυσικά, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα που τα εκμεταλλεύεται ο εσμός των ευρωπαίων νέο-λαϊκιστών. Αυτοί έχουν καταφέρει δυστυχώς να επιβάλουν στην πολιτική ατζέντα τα θέματά τους, το στυλ τους, τον δικό τους τρόπο άσκησης πολιτικής και την ψευδεπίγραφη ιδέα ότι ο όντως κυρίαρχος λαός, μπορεί να είναι παντοδύναμος, χωρίς καμία πολιτική διαμεσολάβηση, ακυρώνοντας την ίδια την έννοια της αστικής δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, την ίδια την έννοια της Ευρώπης.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής που είχαν δυναμική συμμετοχή στη συζήτηση καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν θερμά τους καλεσμένους. Στις παρεμβάσεις τους τόνισαν τη σημασία του νέου αυτού εργαλείου ειδικά για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες ενώ κάλεσαν τον Επίτροπο και τους ευρωβουλευτές να εργαστούν ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η γραφειοκρατία για την χρήση του νέου εργαλείου. Η μείωση της γραφειοκρατίας ήταν μάλιστα το κεντρικό αίτημα των κατοίκων αναφορικά και στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ όπως τα διαρθρωτικά ταμεία και η κοινή αγροτική πολιτική ενόψει μάλιστα του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Από την πλευρά τους οι ομιλητές δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν τα αιτήματα των κατοίκων και ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια τους για την ανάδειξη και ανάπτυξη μιας τόσο πλούσιας περιοχής τόσο σε φυσική ομορφιά, πολιτιστική κληρονομιά και ανθρώπινο δυναμικό.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντώνη Κοσσυβάκη στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με καταγωγή από την περιοχή. Εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και έχουν προσελκύσει σημαντικές προσωπικότητες τόσο από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ