Ρεκόρ σημείωσαν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών

PORTOKALIAΡεκόρ εξαγωγών εκτιμάται ότι πραγματοποίησαν στην εμπορική σεζόν 2010/2011 οι ελληνικές εξαγωγές εσπεριδοειδών, που υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 8%-10% σε όγκο και κατά 5% σε αξία και έφτασαν συνολικά τους 462.300 τόνους (με τα πορτοκάλια να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος και τα μανταρίνια να έπονται).

Μάλιστα, η ανοδική τάση αναμένεται να διατηρηθεί και το 2011/2012, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό και την οικονομική κρίση, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT), Γιώργος Πολυχρονάκης, επικαλούμενος μελέτη του φορέα, αλλά και πρόσφατες ανακοινώσεις του Συνδέσμου Καλλιεργητών Εσπεριδοειδών της Μεσογείου (Citrus Growers Association of the Mediterranean-CLAM).

«Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις ελληνικές εξαγωγές εσπεριδοειδών από άποψη όγκου, αν και είχε επιπτώσεις στην αξία τους, καθώς οι τιμές έπεσαν λόγω αυτής και άλλων παραγόντων. Για παράδειγμα, στο διάστημα Μαΐου-Ιουλίου, οι εξαγωγές μας, όπως και οι εξαγωγές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επηρεάστηκαν από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με το βακτήριο E-Coli, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί υποκατανάλωση.

Οι τιμές έπεσαν και λόγω της μικροκαρπίας σε Ελλάδα και Ισπανία. Έτσι, ενώ για τη συγκεκριμένη εμπορική σεζόν (Σεπτέμβριος 2010/Οκτώβριος 2011), αναμέναμε αύξηση έως 15% σε όγκο και έως 10% σε αξία, αυτή περιορίστηκε στα ποσοστά που προαναφέραμε, αλλά και πάλι διατηρήσαμε το ρεκόρ», σημείωσε ο κ. Πολυχρονάκης, υπενθυμίζοντας ότι βασικός ανταγωνιστής για την Ελλάδα είναι η Ισπανία, η οποία τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει επιθετική πολιτική προώθησης της παραγωγής της, με τη στήριξη και του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ