Ρευστό στους Δήμους για αντιμετώπιση πυρκαγιών

fotia

fotiaΜε καθυστέρηση έλαβαν οι δήμοι της χώρας τις πιστώσεις ύψους 18.400.000 ευρώ, για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη.

Χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ότι αν όλα λειτουργούσαν σωστά και έγκαιρα, ίσως να είχαν αποφευγχθεί και οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, σε κάθε περίπτωση πλέον οι ΟΤΑ μπορούν να χρηματοδοτήσουν με το παραπάνω ποσό, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ενέργειες όπως ο καθαρισμός βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου στα περιαστικά δάση, άλση κ.λπ., καθαρισμό-έλεγχο χωματερών, ενίσχυση εθελοντικών ομάδων σε επίπεδο δήμων, καθώς και θέματα εξοπλισμού (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κ.λπ.) και λειτουργικά έξοδα (υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, καύσιμα κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι η κατανομή πραγματοποιήθηκε με βάση την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κατάρτιση της οποίας λήφθηκαν υπόψη κριτήρια που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, περιοχές δικτύου NATURA 2000 κ.λπ.

Εντωμεταξύ την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα επισκέφθηκαν την Τρίτη ο αρχηγός τού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρος Μπούφης και ο διοικητής τού Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Παπαδογιαννάκης.

Κατά την επίσκεψή τους συνομίλησαν με το ιπτάμενο και το τεχνικό προσωπικό της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, του κλιμακίου της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-215 και CL-415 αντίστοιχα, της Μοίρας Συντήρησης Αεροσκαφών τής Μονάδας, καθώς, επίσης, με τα πληρώματα και τους τεχνικούς των αεροσκαφών CL-415 από την Ιταλία και την Κροατία, τα οποία σταθμεύουν και επιχειρούν από την 112 Πτέρυγα Μάχης, στο πλαίσιο της κινητοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Την ηγεσία τού Πυροσβεστικού Σώματος και το Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, υποδέχθηκαν ο διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Πριόνας και ο διοικητής της 112 Πτέρυγας Μάχης, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Μπελούλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ