Ρέει χρήμα από τον Φιλόδημο… Επτά μεγάλα έργα στην Ήπειρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Φιλόδημος» το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων, ειδικά στον τομέα των υποδομών. Με απόφαση του Υπουργού Αλέξη Χαρίτση εντάχθηκαν άλλα 90 έργα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων επτά είναι σε δήμους της Ηπείρου. Οι νέες εντάξεις αφορούν έργα στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας και της αντιπλημμυρικής προστασίας.  Οι εντάξεις στο «ΦιλόΔημο» μέσα σε οκτώ μήνες, από τις 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισ. Ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος που εκκίνησε με 400 εκατ. ευρώ έχει φθάσει ήδη στα 2,026 δισ. ευρώ και αναμένεται να ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Χαρίτσης, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών για να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πήρε τεράστιες διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης. Με την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αλλά και με χρηματοδοτικά Προγράμματα, όπως ο «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής για τις τοπικές κοινωνίες, που  εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρηματοδοτούμε, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ΟΤΑ, σημαντικά έργα στην ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία, όπως είναι τα 21 έργα τα οποία περιλαμβάνονται στις νέες εντάξεις που ανακοινώνουμε σήμερα.

Τα νέα έργα που εντάσσονται και αφορούν σε δήμου της Ηπείρου είναι:

  • Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος Δήμου Γεωργίου Καραισκάκη 3.599.844,00
  • Αναβάθμιση της υφιστάμενης Ε.Ε.Λ της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας 3. 826.751,00
  • Δήμος Ιωαννιτών Βελτίωση – ανακατασκευή αγροτικού δικτύου  868. 000,00
  • Δήμος Ηγουμενίτσης Βελτίωση αγροτικών οδών στο Δήμο Ηγουμενίτσας   868.000,00
  • Δήμος Ζίτσας Βελτίωση αγροτικών δρόμων Δήμου Ζίτσας       840.000,00
  • Δήμος Ζηρού Βελτίωση οδοποιίας εντός του αναδασμού Μπόιδας – Μαυρής από οικισμό Τύρια έως Ρωμιά  867. 980,96
  • Δήμος Νικολάου Σκουφά Αντιπλημμυρική προστασία ΤΚ Αγίας Παρασκευής     2. 236.000,00

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ