«Ράπαραν» μπροστά στο τέμπλο… Έντονη αντίδραση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας

raper ekklisia

Την έντονη αντίδραση της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας προκάλεσε η ενέργεια νεαρών ράπερ της χώρας να επιλέξουν έναν θρησκευτικό χώρο για τα γυρίσματα βιντεοκλίπ.

Στάθηκαν μπροστά σε ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά τέμπλα στην Κορυτσά και «ράπαραν» γεγονός που χαρακτηρίζεται ως βέβηλη πράξη.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται θρησκευτικά μνημεία και χώροι λατρείας για….τις καλλιτεχνικές ανάγκες είτε αυτές αφορούν τη μουσική είτε και τη μόδα!

«Εκφράζουμε την ανησυχία, τη λύπη και την αγανάκτησή μας για τη βεβήλωση των λειτουργικών αντικειμένων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, μιας από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές κληρονομιές του λαού μας» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το συγκεκριμένο τέμπλο φυλάσσεται στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά και είναι ένας από τους θρησκευτικούς θησαυρούς που δεν έχουν επιστραφεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας με το πρόσχημα της διατήρησης της πολύτιμης κληρονομιάς.

Τα γυρίσματα που έγιναν χαρακτηρίζονται από την ίδια ως σημάδι ασέβειας στις πνευματικές αξίες.

Με αφορμή μάλιστα το συγκεκριμένο συμβάν επαναφέρει το αίτημά της για επιστροφή όλων των θρησκευτικών κειμηλίων.

«Οι εικόνες είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα, στα οποία οι Ορθόδοξοι πιστοί προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό. Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο και οδυνηρό να αντιμετωπίζονται ανεύθυνα από τα ιδρύματα που υποτίθεται ότι τα συντηρούν και τα προστατεύουν.

Για το λόγο αυτό ζητάμε εκ νέου να επιστραφούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία (βάσει του νόμου 10057, άρθρο 22/2, ημερομηνίας 22.1.2009, «Συμφωνία Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας»), που όχι μόνο τα δημιούργησε, αλλά και τα διατήρησε με μεγάλη προσπάθεια στο πέρασμα των αιώνων. Οι εικόνες διατηρούνται και προστατεύονται καλύτερα στους χώρους της εκκλησίας, γιατί είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα και ορατό μέρος της έκφρασης της Ορθοδόξου Πίστεως.

Προσευχόμαστε και ελπίζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι προσεκτικό και ευαίσθητο στα εκκλησιαστικά κτίρια και να σεβαστεί τα θρησκευτικά αισθήματα της Ορθόδοξης Κοινότητας, μη επιτρέποντας τη βεβήλωσή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ