Ράνια Αντωνοπούλου… Κι όμως η ανεργία μειώθηκε!

antonopoulou

antonopoulou

Η Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία, ήταν το βασικό αντικείμενο που έφερε στα Γιάννινα την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία συνάμα είχε συναντήσεις κι επαφές με τοπικούς φορείς και αρχές.

Η Υπουργός στις δηλώσεις που έκανε, τόνισε ότι η ανεργία δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε από το 26% στο 23% και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας. « Έχουμε την υποχρέωση να υποστηρίζουμε τους ανέργους, ώστε να μην δημιουργούνται μόνιμοι αποκλεισμοί από την αγορά εργασίας», υπογράμμισε.

Επεσήμανε πως «η ανεργία λύνεται, μόνο όταν η οικονομία ανακάμπτει», ενώ έκανε ειδική αναφορά στα δύο στοχευμένα προγράμματα του υπουργείου που αφορούν άνεργους ηλικίας άνω των 50 και 55 ετών.

Όπως η ίδια εξήγησε «το πρώτο πρόγραμμα αφορά προσλήψεις 15 χιλιάδων ατόμων, ηλικίας 50 ετών και άνω, στον ιδιωτικό τομέα. Υποστηρίζει το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, είναι για 12 μήνες, ενώ στη συνέχεια ανανεώνεται για άλλους 9 μήνες. Εξάλλου στο τέλος αυτής της περιόδου, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να κρατήσει τον εργαζόμενο, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΟΑΕΔ για άλλους 3 μήνες. Έχουμε ήδη πάνω από 1.000 αιτήσεις και 1.000 προσλήψεις και φιλοδοξούμε ότι το πρόγραμμα θα δώσει μια ανάσα σε αυτές τις ηλικίες που πλήττονται από την ανεργία. Επειδή ο ιδιωτικός τομέας, δεν μπορεί πάντα να απορροφήσει ανέργους, από οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία και αν προέρχονται, ανοίγουμε το δεύτερο πρόγραμμα. Είναι ανάλογο με το πρώτο, αφορά 10.000 συνανθρώπους μας 55 ετών και άνω, που βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας και τους οποίους θα μπορούν με τις ίδιες συνθήκες, να προσλάβουν επιχειρήσεις των δήμων».

Παράλληλα, η υπουργός διευκρίνισε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για εξορθολογισμό των πόρων, ώστε να υπάρχει μία συνέχεια, δηλαδή «όταν κάποιος είναι άνεργος και συμμετέχει στα προγράμματα στοχευμενης κατάρτισης, να έχει μια πιθανότητα να βρεθεί πιο κοντά στην αγορά εργασίας και τουλάχιστον να σταματήσει ο αποκλεισμός των μακροχρόνια ανέργων».

Αναφορικά με το εγχείρημα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, η αναπληρώτρια υπουργός είπε πως η χώρα μας σε σχέση με άλλες της Ευρώπης έχει μείνει πίσω. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2016, υπάρχει πλέον σταθερό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα. Αντωνοπούλου «από τον Οκτώβριο, μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 200 καινούργιες επιχειρήσεις και φορείς της κοινωνικής οικονομίας. Ακόμη, κάτι το οποίο θεωρώ ακόμη πιο σημαντικό, έχουν αρχίσει οι συνεργασίες ανάμεσα σε ανθρώπους από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που ενδιαφέρονται, ψάχνουν τα καλά παραδείγματα και προετοιμάζονται ώστε να καταφέρουν να μπουν και να παράγουν μέσα από διαδικασίες του χώρου της κοινωνικής οικονομίας. Άρα είμαστε πολύ θετικοί, υπάρχει ενθουσιασμός».

Νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Ιωαννιτών, Θωμά Μπένγκα και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Ιωάννη Μήτση.

Με τον δήμαρχο Ιωαννιτών, η κα Αντωνοπούλου συναντήθηκε για 2η φορά, στο πλαίσιο ενεργοποίησης και υλοποίησης προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, που αφορά 444 οικογένειες. Σύμφωνα με το αυτό, ένα από τα μέλη των οικογενειών, θα προσληφθεί και θα έχει εργασία για 8 μήνες σε υπηρεσίες που έχουν τοπικό κοινωνικό αποτύπωμα .

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ