Ράμα: Επενδυτικά προνόμια σε ελληνικές επιχειρήσεις

rama forus

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό πρωτοβουλίας για ιδιαίτερη μεταχείριση και επενδυτικά προνόμια σε ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Αλβανία, μιλώντας στο Greek-Albanian Forum σε συζήτηση με μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης και ελληνικές επιχειρήσεις.

“Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια ειδική πρωτοβουλία για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι πολύ ριζοσπαστικό και να προσκαλέσουμε τις εταιρείες σας να έρθουν και να έχουν μια πολύ ειδική μεταχείριση εκεί για ορισμένα χρόνια – σε περιοχές, στις οποίες έχουμε πρόβλημα, γιατί οι άνθρωποι φεύγουν, αλλά όπου υπάρχουν πολλές δυνατότητες ακόμα”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, από το βήμα του Greek- Albanian Forum, που διοργανώθηκε από τοΟικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο Ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”. Στη συζήτηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και από την Αλβανική μεταξύ άλλων η Υπουργός Οικονομικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Delina Ibrahimaj και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία της Δημοκρατίας της Αλβανίας Besart Kadia, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος και πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων με δραστηριότητα στην Αλβανία.

Ο κ. Ράμα επισήμανε πως οι επενδύσεις δεν αφορούν πλέον μόνο την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία ή ούτω καθεξής στη γειτονία, αλλά πως πρόκειται για μια ευρύτερη αγορά που διαμορφώνεται μέσω της συνεργασίας της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονία και των άλλων χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου και υπογράφουν συμφωνίες για το άνοιγμα της αγοράς. “Οδεύουμε προς μια ενιαία αγορά στην περιοχή. Και είναι μια σοβαρή αγορά. Διαφορετικά, ξεχωριστά, είμαστε μικρές αγορές”, ανέφερε.

Ανέδειξε, επίσης, τη σημασία του να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για τις Ελληνο-Αλβανικές οικονομικές σχέσεις. “Πολιτικά είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, τα μεταξύ μας ζητήματά μας αντιμετωπίζονται με δέσμευση και από τις δύο πλευρές, με κοινή αντίληψη ότι πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας και ότι κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εμάς”, σημείωσε επισημαίνοντας ότι επίλυση των διαφορών μας έρχεται με την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και των επιχειρήσεών μας. Επισήμανε, δε, πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί 26-29 Απριλίου στους Δελφούς, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την περαιτέρω ανάπτυξη του Οικονομικού Φόρουμ των Τιράνων που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα τον Ιούνιο.

“Η Ελλάδα, από πολλές απόψεις, έχει επιστρέψει. Η οικονομική κρίση και όλες οι τραυματικές συνέπειες αυτής έχουν ξεπεραστεί. Μια νέα εποχή έχει έρθει για την ελληνική κοινωνική και οικονομική ζωή. Οικονομικά η Ελλάδα σήμερα είναι υγιής. Είναι λοιπόν καιρός να στρέψουμε τα βλέμματα περισσότερο στην περιοχή και να κάνουμε περισσότερα για την περιοχή. Και νομίζω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σήμερα την ικανότητα να το κάνουν”, ανέφερε ο κ. Ράμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ