Πύρινος εφιάλτης στα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας… Ανεξέλεγκτη η φωτιά

Ορατοί ακόμη και από τα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου είναι οι καπνοί που προέρχονται από την μεγάλη φωτιά που κατακαίει στην Αλβανία. Η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει κάψει ήδη σπίτια στο μειονοτικό χωριό Γαρδικάκι το οποίο εκκενώθηκε και απειλεί τα χωριά Πετσάς, Σιρακάτες Βραηλάτες και Κώσταρι.  Ήδη εκατοντάδες στρέμματα στον δρυμό «Γαλάζιο Μάτι» έχουν κάνει γίνει στάχτη. Στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Αλβανικού στρατού οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Το εντυπωσιακό αλλά και περίεργο μέχρι τώρα είναι ότι η Αλβανική Κυβέρνηση δεν έχει αιτηθεί επίσημα την συνδρομή της Ελλάδας.

Από το βράδυ της Τετάρτης πυροσβεστικής δυνάμεις στα Γιάννινα είναι έτοιμες να αναχωρήσουν για την Αλβανία και να επιχειρήσουν στη φωτιά ωστόσο δεν έχουν πάρει το πράσινο φως.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Αλβανική Κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα, όπως απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις παρότι παράγοντες της ελληνικής μειονότητας απευθύνθηκαν τόσο στο Ελληνικό Προξενείο του Αργυροκάστρου όσο και στην Πρεσβεία.

Το γεγονός της καθυστέρησης εκ μέρους της κυβέρνησης γεννά προβληματισμό και απορίες σε κύκλους της μειονότητας από την στιγμή μάλιστα που η φωτιά έχει εισέλθει μέσα σε οικισμούς και απειλεί ολόκληρα χωριά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ