Πυκνώνουν οι φωνές για τη σύμβαση

Όλο και περισσότερες γίνονται οι φωνές στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με τη μονάδα ΑΣΑ, με το εργοστάσιο δηλαδή που διαχειρίζεται τα απορρίμματα.

Η σύμβαση υπογράφηκε το 2013 όταν οι τότε Φορείς Διαχείρισης εκχωρούσαν ουσιαστικά στην Περιφέρεια Ηπείρου όλες τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες για την διαπραγμάτευση, την κατασκευή και την λειτουργία του εργοστασίου.

Σε συνέχεια της προγραμματικής αυτής ήρθε η σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεια με τον ιδιώτη που κατασκεύασε την μονάδα.

Οι Δήμοι ούτε λίγο, ούτε πολύ είναι υποχρεωμένοι να  πληρώνουν ώστε να μεταφέρουν τα απορρίμματα, να πληρώνουν το εργοστάσιο για την διαχείριση, να πληρώνουν για την μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΑ, να πληρώνουν για την λειτουργία των ΧΥΤΑ και όταν τεθούν σε λειτουργία να πληρώνουν και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης.

Το κόστος δεν είναι μικρό και σαφώς τα δεδομένα από το 2013 έχουν αλλάξει κατά πολύ.

Οι Δήμοι ουσιαστικά δεν έχουν κανέναν λόγο στην λειτουργία του εργοστασίου και δύσκολοι οι ίδιοι θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τον ιδιώτη σε επαναδιαπραγμάτευση.

Είναι αμφίβολο αν μπορεί να το πετύχει ακόμη και ο νέος ΦΟΔΣΑ. Είναι άγνωστο αν η Περιφέρεια έχει την πρόθεση να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση.

Ο τελευταίος πάντως που έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης είναι ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως «δεν γίνεται να μας επιβάλλει ο ιδιώτης τους δικούς του όρους… Κάποτε το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επιβραβεύσει αυτούς που έκαναν το σωστό. Εμείς πετύχαμε και τώρα νιώθουμε ηλίθιοι. Δεν γίνεται να επιβαρύνουμε τους δημότες με τόσα χρήματα. Και η Περιφέρεια πρέπει να συζητήσει, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ