Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος Αναπτυξιακός

anaptiksiakos nnew

Με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση να κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική τομή με ένα νέο σύστημα, ευέλικτο, λειτουργικό και φιλικό για τους επενδυτές», και την αντιπολίτευση να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά του, κυρίως ως προς την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ολοκληρώθηκε, από την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».

Το νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο, μετά από τέσσερις πολύωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων του, μόνο από τη ΝΔ. Κατά του νομοσχεδίου, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια, η οποία προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Την ανάγκη επιμέρους βελτιωτικών αλλαγών επισήμαναν και βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων οι Θεόφιλος Λιονταρίδης, Στράτος Σιμόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης, Στέφανος Γκίκας, Χρήστος Κέλλας και Μανούσος Βολουδάκης.

Κλείνοντας τη συζήτηση στην Επιτροπή και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επανέλαβε ότι «στην εξαντλητική διαβούλευση που διήρκησε ενάμιση χρόνο, με όλους ανεξαιρέτως τους εταίρους και τους αρμόδιους φορείς, λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις και απόψεις που κατέθεσαν».

Ταυτόχρονα απέρριψε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί απαξίωσης του αναπτυξιακού νόμου του 2016. «Ποτέ δεν απαξιώσαμε τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να βρούμε θέματα και ζητήματα που μας ενώνουν και μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της εθνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας, μετά από μια δύσκολη δεκαετία που πέρασε», σημείωσε και προσέθεσε:

«Βασικός στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις επενδύσεις. Για παράδειγμα. Με τον αναπτυξιακό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Ιούλιο του 2019 είχαν υπαχθεί 9 επενδυτικά έργα, και από τον Ιούλιο του 2019 και μέχρι τις 31/12/2021, εντάχθηκαν 131 επενδυτικά έργα. Αύξηση δηλαδή 780% των υπαγωγών, η οποία έδωσε μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Παπαθανάσης, μίλησε ακόμα για δύο διαφορετικές εποχές και ανάγκες μεταξύ του 2016 και του 2021 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήρθαμε να φτιάξουμε ένα νέο νόμο γιατί το 2016 δεν έχει καμία σχέση με το 2022. Είναι δύο διαφορετικές εποχές με διαφορετικές ανάγκες. Είμαστε στο ξεκίνημα των διαρθρωτικών αλλαγών. Κατ ουσία, μετουσιώνουμε όλη την ευρωπαϊκή στρατηγική για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί στη δική μας στρατηγική. Ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος ήταν ένα βήμα πράγματι, αλλά σε μια άλλη εποχή, γιατί σήμερα οι ανάγκες είναι τελείως διαφορετικές».

«Στόχος του νέου νόμου, είναι να έχει τη δυνατότητα να αντλήσει πόρους, να υπάρξει δικλείδα εκτόνωσης των πόρων γιατί η απορροφητικότητα ήταν πολύ μικρή. Χρειάζεται και για το ΕΣΠΑ και για το Ταμείο Ανάκαμψης να δημιουργήσουμε τους άξονες της πράσινης ανάπτυξης. Αυτή όλη η προσπάθεια διευρύνεται και έχει στόχο, πολύ γρήγορα να ξεκινάνε και να ολοκληρώνονται οι επενδύσεις χωρίς το μόρφωμα της γραφειοκρατίας που τους δημιουργεί θανάσιμο εναγκαλισμό», τόνισε.

Ο αρμόδιος για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, επέμεινε ότι «όλα τα σχέδια δίκαιης ανάπτυξης θα τύχουν ταχείας αδειοδότησης, με το νέο πληροφοριακό πρόγραμμα» απορρίπτοντας την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι «ενισχύει παρά απλοποιεί την γραφειοκρατία».

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες, στηρίζει την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχείρηση, που είναι και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, και αγγίζει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την πράσινη ψηφιακή μετάβαση. Έχουμε ένα εξαιρετικό εργατικό δυναμικό που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Και θέλουμε επίσης να ανέβει το τουριστικό μας προϊόν ενισχύοντας την μεταποίηση και την αγροδιατροφή», τόνισε.

Έμφαση έδωσε και στην ενίσχυση της περιφέρειας σημειώνοντας: «Ενισχύουμε όλα τα ειδικά καθεστώτα, κυρίως της περιφέρειας που έχει ισχυρή εξαγωγική δυνατότητα, δίνοντας της τα εργαλεία και διευκολύνοντας την να λύσει τα προβλήματα».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, τέσσερις είναι οι παρεμβάσεις που διαφοροποιούν τον νέο αναπτυξιακό νόμο από τον προηγούμενο:

1. εισάγει τα θεματικά καθεστώτα,

2. απλοποιεί την γραφειοκρατία και διευκολύνει τις χαμηλότερες επενδύσεις,

3. υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο και οι μη περιφερειακές ενισχύσεις, και

4. καθιερώνεται ένα πολύ ευέλικτο, γρήγορο πληροφοριακό σύστημα.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν 13 ειδικά καθεστώτα που δημιουργούν τον δικό τους κλάδο και κανείς δεν μπορεί να τους πάρει τα χρήματα που τους αντιστοιχούν. Εμείς προσθέσαμε τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού κινδύνου στο νέο επιχειρείν. Αυτό αφορά νέους που δεν έχουν ξαναεπενδύσει ή ξαναεπιχειρήσει ενώ παράλληλα με τον νέο νόμο, αντί του 38,5% της επένδυσής τους που θα έπαιρναν, τώρα θα καλύπτεται το 70% του επενδυτικού τους σχεδίου. Παράλληλα, στις απολιγνιτικές περιοχές δημιουργείται νέο ειδικό καθεστώς στήριξης τους, χωρίς περιορισμούς», υπογράμμισε.

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι εμβληματικός και θα συνοδεύει την πατρίδα για πολλά χρόνια σηματοδοτώντας την ανάπτυξη που θέλουμε. Θα ανοίγει το παράθυρο, ώστε να λάβει πόρους και από άλλα διαρθρωτικά ταμεία, δίνοντας ένα κλίμα φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ