Ψίχουλα η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα… Οργή στους καταναλωτές

power-pass

Η πολυδιαφημισμένη οικονομική ενίσχυση στο ηλεκτρικό ρεύμα έφερε κύμα αντιδράσεων. Οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί για επιδότηση μέχρι και 600 ευρώ αποδείχθηκαν φρούδες και τα ποσά που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα μοιάζουν κυριολεκτικά με ψίχουλα μπροστά σε αυτά που ήδη έχουν καταβάλλει οι καταναλωτές.

Μεγάλος αριθμός καταναλωτών βλέπει ποσά από 30 μέχρι 50 ευρώ ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα ποσά ήταν τριψήφια.

Οι υποσχέσεις για επιδοτήσεις που θα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής ξεφούσκωσαν με τον καιρό με τους χρήστες  στα κοινωνικά δίκτυα να αναρτούν τεράστια ποσά που έχουν ήδη πληρώσει για να επιδοτηθούν τελικά με ελάχιστα ευρώ.

Από Παρασκευή οι καταβολές

Η καταβολή της επιδότησης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ξεκινά από αύριο, Παρασκευή 15/07, ενώ αναλυτικά ενημερωτικά εκκαθάρισης αναρτώνται σταδιακά από στη σχετική πλατφόρμα του Power Pass, που υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Παράλληλα, αποστέλλεται και ενημερωτικό e-mail για την ανάρτησή τους στους δικαιούχους.

Το ποσό της ενίσχυσης και ο καταμερισμός ανά δικαιούχο υπολογίζεται από την ΚτΠ με βάση τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από τους προμηθευτές ή και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας και την ΑΑΔΕ.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ένας δικαιούχος είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση πέραν της κύριας κατοικίας και για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που σπουδάζει στο εσωτερικό.

Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αναρτώνται άμεσα ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 1,9 εκατ. και τα οποία αναμένεται να πληρωθούν αύριο, Παρασκευή, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών. Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς να υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ