Ψαροπλιά: Ένα μνημείο υπό κατάρρευση

PSARAGORA_ARTASΗ Ψαραγορά Άρτας, ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας του κράτους. Εδώ και χρόνια μελετάται ο χαρακτηρισμός του ως διατηρητέου μνημείου… Με τη διαφορά ότι τα χρόνια που πέρασαν άφησαν έντονα τα σημάδια τους καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και εν όψει της συνεδρίασης αυτής, συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας.

Μία συζήτηση κυρίως θεωρητικού επιπέδου αφού στην ουσία ο Δήμος ήταν θλιβερά απών τα προηγούμενα χρόνια.

Εντυπωσιακός όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε την κατάσταση της Ψαραγοράς ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κέφης.

Μία περιγραφή που από την μία αποτυπώνει το μέγεθος της φθοράς και της εγκατάλειψης του μνημείου και από την άλλη το μέγεθος της αδιαφορίας πολιτείας κι αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Κέφης ανέφερε:

Τα περισσότερα κτίσματα σήμερα είναι κλειστά και εγκαταλελειμμένα, ενώ τα χαρακτηριστικά τους έχουν αλλοιωθεί σε σχέση με την μορφή των «ψαροπλιών» και της λαϊκής αγοράς που χρησιμοποιούνταν. Έτσι λοιπόν τα τελευταία χρόνια, τα συγκεκριμένα κτίσματα, αλλά και ο ευρύτερος χώρος που τα περιέβαλε, έχει αλλοιωθεί επανειλημμένως και τα εναπομείναντα κτίσματα στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα δεν αποτελούν και δεν αναδεικνύουν κανένα στοιχείο της νεώτερης κληρονομιάς μας.

Αντιθέτως, ευρισκόμενα στην πλέον κεντρική περιοχή της πόλης μας, αποτελούν εστία μόλυνσης και παρουσιάζουν μια αντιαισθητική εικόνα. Στόχος μας είναι να προβούμε τάχιστα σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, με σκοπό την αξιοποίηση των συγκεκριμένων Δημοτικών κτισμάτων δια μέσω ήπιων παρεμβάσεων, που θα τα διατηρούν και θα τα αναδεικνύουν χωρίς όμως να αλλοιώνουν τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι επιβεβλημένο να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα διότι τα συγκεκριμένα κτίρια είναι κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και οι χώροι τους να έχουν καταστεί εστίες μόλυνσης, σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ